Identificació

                    

            

Curs de Postgrau en Compliance

Matricula't
Imprimir

Informació bàsica

Edició: Primera
Hores: 375.00
Idioma: Català i espanyol
Data inici: 03/11/2017
Data finalització: 10/03/2018
Crèdits: 15.00 ECTS
Nombre de places: 25
Codi: 17PGX2023
Matrícula oberta

Preu:
  • Matrícula ordinaria:
    2.500,00€
  • 10% de descompte a Graduats a la Facultat de Dret de la UdG en els últims 5 anys:
    2.250,00€
Horari: divendres, de 16.30 a 20 h i dissabte, de 10 a 13.30 h
3, 4, 10, 11, 17, 18, 24 i 25 de novembre; 1, 2, 15 i 16 de desembre de 2017; 12, 13, 19, 20, 26 i 27 de gener; 2, 3, 9, 10, 16, 17, 23 i 24 de febrer; 2, 3, 9 i 10 de març de 2018

Lloc realització: UdG - Campus Centre

                       

PRESENTACIÓ

L'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal de l'1 de juliol de 2015 ha fet obligatòria la implementació d'un programa eficaç de prevenció de delictes (Compliance programme) per l'exempció de la responsabilitat penal de les persones jurídiques. Aquesta introducció i la publicació de la Circular (1/2016) de la Fiscalia General de l'Estat han deixat clar que les empreses han de fomentar una veritable cultura de compliment legal (Compliance) per evitar el risc de conseqüències penals.

A més de la normativa penal, les empreses i les organitzacions també s'enfronten a moltes altres exigències normatives i al risc del seu incompliment. Així, doncs, un model de Compliance eficaç, el qual gestioni aquests riscos i també vagi més enllà i inclogui principis i normes autoimposades pot derivar en beneficis importants per a la reputació de les empreses, ja que se les percep compromeses amb la bona gestió, l'ètica empresarial i la sostenibilitat.

Els programes de Compliance tenen una llarga història al món anglosaxó, però es tracta de mecanismes més novells a l'Estat espanyol, fet que ha generat un repte molt important i, alhora, grans oportunitats per als professionals que treballen en els àmbits de l’administració d’empreses, el compliment legal o la prevenció de la delinqüència.

Aquest diploma ofereix una formació integral en Compliance que combina els coneixements teòrics i l'aplicació pràctica. Els participants aprendran a identificar els riscs, gestionar-los i vetllar pel compliment de les polítiques, els procediments i la normativa rellevants, així com a desenvolupar funcions més específiques relacionades amb el disseny, la implementació, la supervisió i l’avaluació dels diferents elements d'un programa de Compliance.

OBJECTIUS

– Oferir una visió integral i completa del compliment legal de l'empresa i de les organitzacions, ubicant el Compliance dins dels models de gestió de l’empresa (Governance, Risk Management & Compliance).

– Facilitar coneixements en l'eximent del programa de compliment normatiu després de l'entrada en vigor de la Llei Orgànica 1/2015, de reforma del Codi Penal. Relacionar aquest eximent amb altres fonts de dret indicatiu i imperatiu en l'àmbit nacional així com en l'internacional.

– Proporcionar al professional els coneixements necessaris per a dissenyar i implementar un programa de Compliance, amb èmfasi en l'anàlisi de riscs i en les eines de prevenció de delictes.

– Capacitar el professional perquè pugui realitzar el seguiment i l’avaluació dels programes de Compliance en empreses i reaccionar adequadament en cas d’incompliment.

A QUI S'ADREÇA

– A empreses i organitzacions que volen formar el seu personal perquè puguin vigilar el compliment normatiu i, d’aquesta manera, minimitzar els riscs pels objectius organitzatius i potenciar la sostenibilitat dels beneficis.

– A professionals interessats en adquirir coneixements especialitzats en matèria de Compliance, per exemple, advocats, criminòlegs, auditors i consultors, directius i Compliance officers.

– A graduats en Dret, Criminologia, Economia, Administració i Direcció d'Empreses o similars que desitgen desenvolupar una carrera professional en compliment legal i en prevenció de delictes empresarials.

REQUISITS D'ADMISSIÓ

– Titulació universitària en: Dret, Criminologia, Economia, ADE o similars.

– En el cas de persones amb estudis diferents als quatre identificats en l’apartat anterior, es valorarà l’adequació de la sol·licitud d’admissió amb una entrevista personal.

– S'admetran persones sense titulació universitària que demostrin experiència professional prèvia en l’àmbit de compliment legal. Aquests estudiants obtindran un certificat d'assistència al curs.

Descripció


Sessió informativa > divendres 15 de setembre, de 17 a 18 h, a l'aula 1F de la Facultat de Dret de la UdG. PROGRAMA

1. Introducció a la responsabilitat penal de les persones jurídiques i el compliment normatiu 

1.1 Responsabilitat penal de les persones jurídiques i conceptes generals de prevenció de delictes:
 
– Conceptes generals, origen històric i evolució.
– Règim després de la LO 5/2010, de 22 de juny, i la LO 1/2015, de 30 de març.
– La circular (1/2016) de la Fiscalia General de l'Estat.
– Estructura general del model de prevenció de delictes.
– Responsabilitat penal individual pels delictes d'empresa.
– El responsable de compliment (Compliance Officer). 
– Criminologia, white-collar crime i organisational crime.
– La visió del fiscal i del poder judicial.

1.2 Compliance, marcs de referència, i el Compliance comparat: 
 
– Hard law i soft law. L’ètica empresarial i la responsabilitat corporativa.
– Governança, Gestió del Risc i Compliment (GRC).
– Control Intern: COSO framework.
– Compliance (I): Directrius de la US Sentencing Commission; Foreign Corrupt Practices Act dels Estats Units (FCPA); Bribery Act del Regne Unit (UKBA); Financial Action Taskforce; Directrius i normes de l’OCDE.
– Compliance (II): Compliance Management Systems (CMS) – ISO 19600, 37001 i UNE 19601.
– Compliance comparat.  

2. Programa de Compliance

2.1 Disseny i implementació de programes de compliment normatiu: 
 
– Anàlisi de riscs – qüestionaris, entrevistes i mapa de riscs. 
– Codi ètic; comunicació, formació i sensibilització; cultura organitzativa.
– Gestió de polítiques i procediments d’empreses.
– Seguretat corporativa.
– Mesures de prevenció de delictes. 
– Sistema d’incentius, sancions i reparacions.
– Control de l’empresari i drets dels treballadors.
 
2.2 Avaluació i supervisió del programa i reacció davant d’incompliment: 
 
– Detecció de delictes. 
– Canal ètic i whistleblowing.  
– Investigació interna – garanties i tècniques. 
– Supervisió, monitoratge i revisió del programa.
– La defensa processal de la persona jurídica. 

 3. Compliance i delictes, i sectors específics 

– Delictes de suborn i la corrupció. 
– Delictes contra la Hisenda Pública.
– Blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.
– Delictes contra el mercat i els consumidors.
– El sector financer.
– Delictes informàtics, Compliance i les noves tecnologies.
– Delictes mediambientals.
– El sector agroalimentari.
– El sector farmacèutic.
– Compliance i els esports.

PROFESSORAT, DIRECCIÓ I COORDINACIÓ
Professorat
– Dra. Maria Mercè Darnaculleta Gardella. Doctora en Dret. Professora titular de Dret Administratiu, UdG. Autora d'articles i llibres sobre l’autoregulació. Premi Josep Maria Vilaseca i Marcet de l'Institut d'Estudis Autonòmics de la Generalitat de Catalunya.
 
– Sr. Steven Kemp. Professor associat del Grau en Criminologia de la Universitat de Girona. Investigador becari a la Fundació Pi i Sunyer. Col·laborador a l’empresa consultora Minimize Risk & Compliance S.L. Formador a diverses empreses privades. Graduat en Criminologia per la UdG. Diploma d’Educació Superior en Economia i Finança per la Universitat de Heriot-Watt. Màster en Antifrau i Anticorrupció per la Universitat de Portsmouth.
 
– Sra. Eva Barroso. Graduada en Criminologia per la Universitat de Girona. Màster en Direcció Estratègica de Seguretat i Policia per la Universitat de Barcelona i l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Professora associada del Grau en Criminologia de la Universitat de Girona. Coordinadora i formadora de programes formatius de seguretat viària derivats de mesures penals alternatives. Actualment, GAIA Program - Seguretat Corporativa a ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya, S.A - Aigües Ter Llobregat, i Master in Professional Development 4.0 per la Universitat d’Alcalá.
 
– Dr. Victor Gómez Martín. Catedràtic acreditat de Dret Penal a la Universitat de Barcelona. Director del Curs Expert Compliance Penal a la UB. Consultor al bufet Molins & Silva.
 
– Dra. Raquel Montaner Fernández. Professora lectora de Dret Penal a la Universitat Pompeu Fabra. Directora del Postgrau en Compliance, a la UPF. Consultora Corporate Defense a Molins & Silva.
 
– Dr. Íñigo Ortiz de Urbina Gimeno. Professor de Dret penal, Universitat Pompeu Fabra. Director del Postgrau en Compliance, Universitat Carlos III de Madrid.   Advocat de la firma Oliva – Ayala. Director de la col·lecció de Dret penal i Criminologia de l’editorial Marcial Pons i editor i coautor de Memento de Derecho penal y de Empresa de l’editorial Francis Lefebvre.
 
– Sr. Oscar Serrano Zaragoza. Fiscal de delictes econòmics, Fiscalia de Barcelona.
 
– Dr. Adán Nieto Martín. Catedràtic de Dret Penal a la UCLM, Ciudad Real.
 
– Dr. Ramon Ragués. Catedràtic de Dret Penal a la Universitat Pompeu Fabra.
 
– Dr. José Luís Pérez Triviño. Professor titular de Filosofia del Dret a la Universitat Pompeu Fabra. Director de la revista “Fair Play”.
 
– Dra. Lorena Antón. Doctora en Dret Penal i Criminologia. Directora Executiva a Minimize Risk & Compliance S.L.
 
– Dra. Patricia Escribano. Doctora en Dret Penal i Criminologia. Directora de Gestió de Programes a Minimize Risk & Compliance S.L.
 
– Dr. Michael Wittenburg. Senior Financial Crime Mitigation Executive & Head of Financial Crime Management ‎a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG Group, Àustria.
 
– Sr. Jordi Ferrer Guillén. Advocat i soci-director de Ciberlaw Consulting. Professor al Departament de Direcció de Sistemes d'Informació a ESADE. Codirector del Màster en Dret Digital i Societat de la Informació IL3 a la UB.
 
– Sr. Miquel Fortuny. Soci director i advocat de Fortuny Legal. Membre de la Delegació de Cumplen a Catalunya. Professor col·laborador al Diploma Compliance Officer de la Universidad Complutense de Madrid i al Curs d'Especialització en Compliance de la Universitat Abat Oliba.
 
– Sr. Daniel Benítez Rodríguez. Advocat. Responsable del Departament de Compliance de Molins&Parés, Penal Compliance. Membre de la Delegació de Cumplen a Catalunya. Coordinador del Curs d'Especialització de Compliance, Universitat Abat Oliba, CEU.
 
– Sr. Salvador Román García. Gerent de Governance y Corporate Compliance a AENOR.
 
– Sra. Paula Yebra Gago. Advocada a Molins&Parés, Penal Compliance.
 
– Sr. Albert Salvador. Director de l’Àrea de Prevenció de Delictes del Grup Paradell i CEO a GP Compliance. Fundador i vicepresident de la World Compliance Association.
 
*La direcció es reservarà el dret de fer canvis en l’equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.

Direcció

– Dr. Juan Gonzalo Escobar Marulanda. Doctor en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor titular de la Universitat de Girona. Membre del Grup de recerca Seminari de Ciències Penals i Criminològiques. Director de la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible.

– Dr. Daniel Varona Gómez. Doctor en Dret. Coordinador del Grau en Criminologia a la Universitat de Girona. Magistrat suplent de l’Audiència Provincial de Girona (Sala Penal). Investigador visitant a les Universitats de Frankfurt am Main i Oxford.

 

 

 

 Coordinació

Sr. Steven Kemp. Professor associat del Grau en Criminologia de la Universitat de Girona. Investigador becari a la Fundació Pi i Sunyer. Col·laborador a l’empresa consultora Minimize Risk & Compliance S.L. Formador a diverses empreses privades. Graduat en Criminologia per la UdG. Diploma d’Educació Superior en Economia i Finança per la Universitat de Heriot-Watt. Màster en Antifrau i Anticorrupció per la Universitat de Portsmouth.

 Organitza:

Col·labora:


 


 


 


 

Matricula't
Imprimir
COMPARTEIX AQUEST CURS:    Share to Facebook   Share to Twitter  
Cercador

de cursos

Àmbits de coneixement
Tipus de curs
Modalitats
Paraules clau
       

 


Política de cookiesAvís legal | Tel. 972 210 299 | E-mail: info.fundacioif@udg.edu

 

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies.