Identificació

                    

            

Curs de Postgrau en Significats i Valors Espirituals de la Natura: Percepció, Comunicació, Gestió i Integració

Imprimir

TITULACIÓ QUE S'OBTÉ

Curs de Postgrau en Significats i Valors Espirituals de la Natura: Percepció, Comunicació, Gestió i Integració per la Universitat de Girona*

* No inclou la taxa d'expedició del títol de la UdG.

NOTA: qui no disposi de títol universitari previ, tindrà dret a rebre, amb les mateixes condicions, un certificat d'assistència lliurat per la Fundació UdG: Innovació i Formació.PROGRAMA

1. Fonaments teòrics

Divendres 5 de febrer de 2016
De 16 a 17 h: Presentació dels professors i els alumnes
De 17 a 17:30 h: Presentació del Postgrau
De 17:30 a 18:30 h: Els valors espirituals universals de la natura. Les motivacions més profundes per entrar en contacte amb la Natura.
18:30 – 20 h: Per què cal abordar els valors i significats de la natura?

Divendres 12 de febrer
De 16 a 18 h: Significats i valors espirituals de la natura segons la tradició cristiana
De 18 a 20 h: Significats i valors espirituals de la natura segons la tradició musulmana
 
Divendres 19 de febrer
De 16 a 17 h: Significats i valors espirituals de la natura segons la tradició budista
De 17 a 18 h: Significats i valors espirituals de la natura segons la tradició hinduista
De 18 a 20 h: Significats i valors espirituals de la natura segons les tradicions indígenes africanes.
 

2. Significats i valors espirituals de la natura des de la laïcitat. Actituds físiques i mentals adients per percebre els significats i valors espirituals.

Divendres 26 febrer
De 16 a 17 h: El silenci, condició per intensificar la receptivitat, modes de silenci, comunicació no verbal. Prerequisits personals i col·lectius.
De 18 a 19 h Opcions estàtiques: pràctiques dempeus, assegut, recolzat, estirat. L’atenció i la concentració: tècniques de respiració i focalització.
De 19 a 20 h Opcions dinàmiques (passejar, caminar, nedar, cavalcar, navegar, ...).
 
Divendres 4 de març
De 16 a 20 h. Taller a la natura per aplicar els conceptes teòrics de la sessió anterior. Repertori d’eines i pràctiques.
 
Divendres 11 de març
De 16 a 18 h: L’harmonització. Sintonitzar amb els llocs i els moments més idonis
De 18 a 20 h: La relació dels espais amb els valors i significats espirituals. Opcions i casuística


3. La relació dels espais i els temps amb els valors espirituals

Divendres 18 de març
De 16 a 18 h. Els espais naturals sants o sagrats singulars i els llocs sacralitzats amb monuments o vestigis històrics o prehistòrics.
De 18 a 19 h. Els cicles: diari, lunar i estacional (els moments idonis del dia i la nit, segons el lloc (gradients altitudinals, ambients, etc.) i l’època de l’any.
De 19 a 20 h: Planificació i gestió de l’activitat: espai, recorregut, temps, actituds, etc. Com es pot facilitar la percepció i l’experiència dels valors i significats espirituals. Principis per reeixir i errors a evitar.

Divendres 1 d’abril
De 16 a 18 h. Comunicació: verbal, auditiva, gestual, simbòlica. Implicacions per a l’organització de les activitats.
De 18 a 20 h. La poesia com a vehicle per transmetre els valors i significats espirituals de la natura.

Divendres 8 d’abril
De 16 a 18 h. El paper de l’Art per comunicar els valors i significats espirituals de la natura.
De 18 a 20 h. Tipus d’ús públic: solitari, parelles o grups petits, grups mitjans, La gestió dels desplaçaments en diferents mitjans. Com se’n pot treure profit?


4. La gestió que fa possible l’experiència dels valors espirituals

Divendres 15 d’abril
De 16 a 17 h: La inclusió dels valors espirituals al Parc Natural de Montsant des com exemple.
De 17 a 20 h: Integrar els valors i significats espirituals de la natura en les organitzacions. Formular principis i valors compartits. Passar dels valors als compromisos i les accions concretes; avaluar-ne l’efectivitat. Beneficis interiors i exteriors que se’n poden derivar.

Divendres 22 d’abril
De 15 a 20 h. Els espais forestals i de pastura (aquesta classe tindrà lloc al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa).
 
Divendres 29 d’abril
De 15 a 20 h. Els espais costaners i marins. (aquesta classe tindrà lloc en una travessa en veler per la Costa Brava)
 

5. El mes de maig es dedicarà al treball final de postgrau

Divendres 10 de juny
De 17 a 20 h: Taller pràctic d’incorporació dels valors i significats espirituals de la natura en diversos tipus d’organitzacions: públiques, privades i socials. Mètodes i tècniques.

Divendres 17 de juny
De 16 a 18 h: Conclusions i recapitulació del curs
De 18 a 20 h: Taller d’iniciació al treball finals de postgrau.
(el divendres 24 de juny no hi haurà classe -St Joan- i es destina a que els alumnes puguin avançar els seus treballs.
 
Divendres 1 de juliol
De 16 a 20 h: Presentació oral dels treballs finals de postgrau. Valoració dels alumnes i professors
 
Divendres 8 de juliol
De 16 a 20 h: Presentació oral dels treballs finals de postgrau. Valoració dels alumnes i professors

Divendres 15 de juliol
De 16 a 19 h: Presentació oral dels darrers treballs finals de postgrau
De 19 a 20 h: Avaluació interna entre els professors i els alumnes del postgrau
PROFESSORAT, DIRECCIÓ I COORDINACIÓ
Professorat

– Jordi Pigem. Doctor en Filosofia, professor associat de la Universitat de Barcelona i conferenciant; amb la tesi doctoral sobre “El pensament de Raimon Panikar, una filosofia de la interdependència”. És autor de nombrosos llibres de reflexió sobre la crisi ecològica amb una perspectiva espiritual, entre els quals escau destacar Bona Crisi. Cap un món postmaterialista (2009), Entendre la natura (2010) i La nova realitat. De l’economicisme a la consciència quàntica” (2012).

Maria Purificació Canals. Doctora en Bioquímica i Fisiologia i llicenciada en Biologia; ha tingut nombrosos càrrecs de responsabilitat en diverses organitzacions dedicades a la conservació de la natura, des de l’àmbit català (DEPANA) fins a la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN), destacant la vice-presidència d’UICN fins a 2009. Actualment presideix la Xarxa d’espais naturals protegits marins de la Mediterrània (MEDPAN).

Jordi Font. Llicenciat en Teologia i doctor en Teologia en especialitat de Litúrgia a la Facultat de Teologia de Catalunya (2000) amb la tesis doctoral L’experiència litúrgica de l’escoltisme catòlic català 1930-1980. Tesi doctoral publicada amb el títol Del Joc a la Festa. Escoltisme catòlic català (1930-1980)” Biblioteca Abat Oliva 243 (2002). Professor de la Facultat de Teologia de Catalunya; rector del Seminari Diocesà de Girona i Vicari Episcopal per les vocacions i Consiliari General de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

– Dídac Lagarriga (Abd-el Latif Bilal). Escriptor i traductor musulmà, col·laborador regular del diari Ara, fundador i editor de la revista Dar lugar; conferenciant internacional i autor de diverses obres, entre les quals destaquen els llibres Mimar lugares i Eco-jihad.

Ferran Iniesta. Doctor en Història, professor titular d’Història d’Àfrica a la Universitat de Barcelona; especialista en sistemes de poder i pensament; Creador del Centro de Estudios Africanos (1987); fundador de la revista científica Studia Africana (1989) i autor de nombrosos llibres entre els quals El pensamiento tradicional africano (2010), L’islam de l’Afrique noire (2012) i coautor de Tradició i Llibertat. Antics fonaments per una nova Catalunya (2014).

Roger Canadell. Doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre l’obra poètica i periodística de Josep Anselm Clavé. És professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, al Grau de Llengua i Literatura Catalanes i al Màster d’Estudis Catalans. Especialitzat en literatura i cultura catalana del segle XIX, dinamitza el taller de «Poesia i natura» en el curs de Natura i Espiritualitat del Miracle (Solsonès).

Audrey Barceló. Psicòloga, infermera, especialista en Acompanyament Espiritual a la Universitat de Neuchâtel (Suïssa), especialista en Mística a la Universitat de la Mística d’Àvila i membre de l’equip de recerca de la Universitat Internacional de la Pau i de la Universitat Holística Internacional de Brasília (Brasil).

Jordi Romero-Lengua. Consultor en Comunicació Ambiental, Màrqueting de Valors i Implicació Social. Ambientòleg, Màster en Urbanisme i Postgrau en Màrqueting Digital. Soci fundador d’Espai TReS. És Terapeuta Gestalt, i practicant de tècniques de meditació de diverses tradicions de saviesa. Treballa en iniciatives innovadores i marques amb valor social, que busquen transformar la societat compaginant la plenitud personal i l’equilibri planetari, des de la consciència individual cap al compromís col·lectiu.

Carme Dolz. Llicenciada en Pedagogia i ha dedicat la seva carrera professional a l'educació ambiental, a la sensibilització i la participació ciutadana. Entre els projectes que ha creat i impulsat destaca "Sea Dzul Experience", estades en veler orientades a retrobar-se amb un mateix a través del contacte directe amb la Natura, en un dels mars més ben conservats del nostre litoral, el de Cap de Creus.

Santi López-Villa. Psicòleg, consultor en recursos humans i psicologia de les organitzacions, coach i escriptor, amb una dilatada experiència professional en organitzacions privades i públiques, i un vincle personal amb la natura, que integra en els seus mètodes i tallers.

Montserrat Solà. Llicenciada en Antropologia Cultural, treballa com a tècnica de l’àrea d’ús públic i patrimoni cultural al Parc Natural de Montsant des de 2007. És coautora del llibre Ermites i santuaris. Indrets de devoció popular al Priorat (2001) i col·laboradora del manual: El patrimonio inmaterial: valores culturales y espirituales. Manual para su incorporación en las áreas protegidas (2012).

Marc Oliveras. Llicenciat en Àrab, màster i doctor en Història de la Ciència, és professor al Departament de Semítiques de la Universitat de Barcelona, mediador, i consultor-traductor a la Universitat Oberta de Catalunya. La seva recerca se centra principalment en la història de la ciència i en els medis de transmissió del coneixement dins de les societats tradicionals.

Idili Lizcano (Lama Djampa Gyatso). Del llinatge Dudjom Tersar de l'Escola Nyingma de la Tradició Vajrayana de budisme tibetà. Ofereix ensenyaments i guiatge per mitjà de conferències, cursos i seminaris, organitza recessos de meditació i pràctiques espirituals. A més, és director-gerent de l’empresa Alquimia de cosmètica; coordinador de l’àmbit d’organitzacions empresarials del Pla de Valors de Catalunya, i impulsor de l’economia de la felicitat en les PIMEs de Catalunya.

Emanuel Subirats i Costa. Escriptor, autor de "Caminar meditant" i de diversos llibres sobre Budisme Tibetà i coordinador de les publicacions "Quaderns de Budisme Tibetà i Xamanisme". Col·labora habitualment amb diverses entitats i associacions de tint natural amb plantes a Guatemala per a la conservació i restauració del patrimoni vegetal i cultural tradicional.

Josep Mañà Oller. Dissenyador, etnògraf i pedagog. Interessat en les múltiples implicacions estètiques, tècniques, ecològiques, socials i simbòliques de l’art, el disseny i la cultura popular, ha centrat la seva activitat en els àmbits de l’etnografia, la museografia i la pedagogia de l’art, els oficis artístics i el disseny. Interrelacionant aquestes disciplines ha concebut i dissenyat múltiples exposicions i programes pedagògics. És autor de diverses publicacions, articles, conferències i filmacions sobre les temàtiques esmentades. Impulsor de les Jornades “Art, Natura i Espiritualitat” de Farrera.

– Xènia Ros. Terapeuta Gestalt, membre adherent de l’AETG, corresponsable en la Formació “El Viaje de la Mujer Cíclica” que vincula els cicles vitals de les dones amb els de la natura. És professora de Qi Gong i una de les creadores de l'Escola de Qi Gong "Ona de Jade" que fonamenta les pràctiques en relació a les estacions com a part curativa d’aquesta medicina ancestral. La inquietud per a transmetre el respecte i la vinculació profunda a la natura la va dur inicialment a treballar com a educadora ambiental al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i posteriorment a formar part del cercle de Remeiers i Remeieres de Catalunya amb la intenció de seguir buscant camins de saviesa i espiritualitat units a la Terra.

*La direcció es reserva el dret de fer canvis en l’equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.


Direcció

Dr. Josep Maria Mallarach (www.silene.es). Màster en Ciències Ambientals i llicenciat en Ciències Geològiques, autor de la tesi doctoral Mejorar la efectividad de las áreas naturales protegidas: identificación, reconocimiento e integración de los valores culturales y espirituales en las áreas protegidas de Europa. Consultor internacional en aquesta matèria. Autor o editor de diversos llibres sobre el tema, entre els quals destaquen Spiritual Values of Protected Areas of Europe (2011) i El patrimonio inmaterial: valores culturales y espirituales. Manual para su incorporación en las áreas protegidas (2012). Coordinador de l’Associació Silene, dedicada al foment dels valors espirituals de la natura.Coordinació
Dr. Josep Gordi Serrat. (www.josepgordiarbresipaisatge.cat) Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona (1981) i doctorat en Geografia per la mateixa universitat (1985). Màster d’Estudis Regionals, Urbans i Metropolitans de la Universitat Autònoma de Barcelona (1991). Professor de Geografia a la Universitat de Girona des del 1990.
Dins del marc de la Universitat de Girona i en recerca s’ha dedicat, sobretot, a l’estudi de les relacions que s’estableixen entre la societat i el bosc i al planejament territorial des d’un punt de vista ambiental i paisatgístic. Dins de l’àmbit de les relacions societat-bosc voldria ressenyar les publicacions següents: Boscos i brolles del Vallès, publicat el 1984, i Passejades pels boscos de Catalunya, publicat el 2000. Pel que fa a seminaris i jornades, ha coordinat els cursos d’estiu de la Universitat de Girona següents: Problemàtica Actual dels Boscos de l’Àrea Mediterrània, el 1995; L’Ordenació dels Boscos Mediterranis, el 1996; Bosc i Territori, el 1998; Els Paisatges Forestals, Història, Cultura i Geografia, el 1999, i Els Paisatges Forestals de la Muntanya Mediterrània, Biogeografia i Cultura, el 2000.
Va publicar amb Documenta Universitària el llibre Els arbres mediterranis. Un recorregut pels seus valors culturals i espirituals (2011) i Natura i espiritualitat a Catalunya. Deu converses, deu passejades i deu consells per viure la natura amb Plenitud (2013).


Organitza:

 

Col·labora:

 

 

 

 

Imprimir
COMPARTEIX AQUEST CURS:    Share to Facebook   Share to Twitter  
Cercador

de cursos

Àmbits de coneixement
Tipus de curs
Modalitats
Paraules clau
       

 


Política de cookiesAvís legal | Tel. 972 210 299 | E-mail: info.fundacioif@udg.edu

 

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies.