Identificació

                    

            

Curs d'Especialització en Fonaments de la Musicoteràpia i Aplicació de la Musicoteràpia en els àmbits Educatiu, Sociocomunitari i Sanitari

Imprimir

Informació bàsica

Edició: Primera
Hores: 225.00
Idioma: Català
Data inici: 04/03/2017
Data finalització: 13/05/2017
Crèdits: 9.00 ECTS
Nombre de places: 10
Codi: 16PPF4009
Matrícula tancada

Preu: 585,00€
Preu:
Horari: 9 ECTS (72 hores presencials i 153 hores de treball personal)
Dissabte de 10.30 a 14.30 h i de 15.30 a 20.30 h
Al realitzar el Mòdul 1 i Mòdul 4 del CP en Musicoteràpia
4, 11, 18 i 25 de març, 1 i 22 d'abril, 6 i 13 de maig de 2017

Lloc realització: Centre Cívic Pont Major. Carrer Pont Major, 67-73 de Girona (17007).

OBJECTIUS
Assolir el marc teòric referencial de la musicoteràpia (fonaments, tècniques, mètodes):

– Adquirir nocions fonamentals sobre la musicoteràpia.
– Comprendre el fonament de la utilització de la música com a mitjà terapèutic.
– Aprendre i integrar els diferents conceptes i definicions de musicoteràpia.
– Conèixer les funcions de la musicoteràpia i la connexió amb altres disciplines.
– Prendre consciència de la música, els seus elements i característiques.
– Conèixer els beneficis que produeix la utilització de la musicoteràpia.
– Diferenciar quan és un treball musicoterapèutic i quan no.
– Comprendre i integrar l'ètica del musicoterapeuta.
– Conèixer diferents tècniques (actives, receptives) per treballar des del punt de vista integral de la persona: físic, cognitiu, emocional, social i espiritual.
– Comprendre el principi d'ISO i el principi d’homeòstasi, ambdós d'Ira Altshuler.
– Presentar la música com a mitjà i utilitzar-la com a objecte mediador, en totes les seves múltiples manifestacions.
– Permetre la comunicació i l'expressió verbal i no verbal, tant individualment com en el grup.
– Obtenir recursos instrumentals bàsics en guitarra i harmonia.

Les característiques i singularitats dels diferents àmbits d’aplicació de la musicoteràpia:
– Conèixer formes d’intervenció des de la musicoteràpia en l’àmbit sanitari: salut mental; síndromes de sensibilitat central (FM, SFC, SQM, ES); rehabilitació neurològica; càncer i pal·liatius.
– Conèixer com aplicar la musicoteràpia en necessitats educatives especials, i en prenatal i obstetrícia.
– Aplicació la musicoteràpia en l’àmbit sociocomunitari: envelliment actiu; col·lectius en risc d’exclusió social.
A QUI S'ADREÇA

A persones que estiguin interessades en les àrees de coneixement de la musicoteràpia i en els seus recursos; i en la seva aplicació en àmbits: sanitari, educatiu i social.

REQUISITS D'ADMISSIÓ

– Tenir coneixements musicals.PROGRAMA

 Aquest curs d'especialització forma part del Curs de Postgrau en Musicoteràpia.
 

1. FONAMENTS, MODEL I MÈTODES DE LA MUSICOTERÀPIA

– Fonaments de la musicoteràpia

– Tècniques receptives i expressives en MT

– Guitarra

 

2. MUSICOTERÀPIA EN ELS ÀMBITS SANITARI, EDUCATIU I SOCIOCOMUNITARI

– Musicoteràpia en l’àmbit sanitari

a)    Musicoteràpia en salut mental

b)    Musicoteràpia en patologies cròniques SSC (FM / SFC / SQM / ES)

c)    Musicoteràpia en l’àmbit clínic i hospitalari (càncer) (pal·liatius)

d)    Musicoteràpia en l’àmbit clínic i hospitalari (rehabilitació)

– Musicoteràpia en l’àmbit sociocomunitari

a)    Musicoteràpia en geriatria

b)    Musicoteràpia en col·lectius de risc d’exclusió social

– Musicoteràpia en l’àmbit educatiu

a)    Musicoteràpia prenatal i obstetrícia

b)    Musicoteràpia en necessitats educatives especials

PROFESSORAT, DIRECCIÓ I COORDINACIÓ
Professorat
– Alba Domènech. Músic i musicoterapeuta formada a Lesley University, Boston (Massachusetts). Certificada en Musicoteràpia Neurològica pel Center of Biomedical Research in Music. Doctoranda en Psicologia Clínica i de la Salut a la Universitat Autònoma de Barcelona; elabora una tesi sobre musicoteràpia i trastorns de consciència. Actualment treballa com a musicoterapeuta a la Fundació Institut Guttmann, especialitzada en pacients amb trastorns de consciència i en rehabilitació infantil. Realitza tasca docent al Màster Oficial en Neurorehabilitació (UAB-Guttmann) i al Màster en Musicoteràpia de la UB-IL3. Ha estat membre del Comitè Organitzador del V Congrés Nacional de Musicoteràpia. Coordina el projecte Àgores de Musicoterapeutes de Barcelona i és membre de la Junta de l’Associació Catalana de Musicoteràpia.
 
– Mireia Serra Vila. Musicoterapeuta i doctora en Psicologia per la URL. Especialitzada en l’àmbit clínic i hospitalari. Ha realitzat la seva tesi doctoral sobre musicoteràpia i càncer al HULP (Madrid). Ha treballat en cures pal·liatives, des del 2009 fins al 2014, a la Fundación Instituto San José, de Madrid. És tutora i professora de pràctiques en diferents màsters i postgraus de musicoteràpia, medicina, infermeria oncològica i pal·liativa.
 
– Mónica Muñoz. Llicenciada en Psicologia. Grau Superior de Música en l’especialitat de cant, i Diploma en Art Dramàtic. Màster i Postgrau en Musicoteràpia, magister i supervisora en el model Benenzon de Musicoteràpia. Directora a Psicodrama i teatreterapeuta. 
Professora als màsters de musicoteràpia d’ISEP i en la formació de teatre terapèutic a Gestual. Especialista musicoterapeuta en autisme, TGD, trastorns de la comunicació, conducta i socialització, psicosi i Alzheimer. Vocalment, realitza habilitació de la veu mitjançant el cant i el cant terapèutic. Sensibilització musical per a nadons i cant amb embarassades. Directora i musicoterapeuta de la coral Santa Lucía de la ONCE, del Masnou. Formadora en el model Benenzon.
 
Agnès Monferrer Ventura. Cantant, professora titulada de Tècnica Alexander (2013) i professora de veu. Llicenciada en musicoteràpia el 2005 per Berklee College of Music (Magna Cum Laude), ha treballat com a musicoterapeuta als EEUU (Centre penitenciàri Napa State Hospital, CA) i a Catalunya, on també ha impartit classes al màster de musicoterapia de la Universitat de Barcelona (2006-2011). S’ha format al Conservatori del Liceu, el Taller de Músics i l’Aula de Barcelona. Entre les seves darreres formacions cal destacar La Màquina del Swing, Maruja Limón, Francesc Capella Jazz Quartet, Pep Pérez Jazz Quartet, Susuka, Hot Legs i Dejà Vú. Ha sigut teclista i corista del grup Top Models amb qui ha gravat “Wall of Fame” (Bib Bib Records 2011) i ha aparegut per televisió a “Conciertos de Radio Tres”Actualment composa la música per l'espectacle Els Viatges de Filalici de Cia. El Dit al Nas, forma part del duet musical Ukelala i ho combina amb la seva feina com a professora de veu al Grau d'Arts Escèniques ERAM, centre adscrit de la Universitat de Girona.

– Adrián Galati. Musicoterapeuta per la Facultat de Psicologia de la Universidad de Buenos Aires. Graduat amb diploma d’honor (tota la documentació acreditada amb segells de L’Haia). Especialització en musicoteràpia neurocognitiva. Docent als màsters de musicoteràpia de la UB-IL3 i ISEP Barcelona. Publicacions científiques d’investigació en l’especificitat musicoterapèutica. Actualment és musicoterapeuta al centre L’Alba (Barcelona).

 
– Isabel Bellver Vercher. Musicoterapeuta titulada per la Universitat Catòlica de València. Llicenciada en Música de Cambra i Violoncel. Formació musicoterapèutica en l’Abordatge Plurimodal. Professora del Màster de Musicoteràpia en els mòduls de Salut Mental, Hospitalari i Recursos Musicals de la Universitat Catòlica de València. Treballa com a musicoterapeuta a: Hospital Psiquiàtric de Bétera, Valencia. Hospital Marina Salut de Dènia, Alacant (Unitats de Psiquiatria, Hemodiàlisi, Neonatologia, Hospital de dia oncohematològic i Dany Cerebral). Hospital Dr. Moliner, Serra, València (Unitat de Cures Pal·liatives, Dany Cerebral i Convalescència). Premi a la innovació en la qualitat assistencial hospitalària, atorgat en la VI Jornada de Gestió Sanitària, Qualitat Assistencial i Seguretat del Pacient de la Comunitat Valenciana (2014). Ha sigut galardonada conjuntamente amb la seua companyera Ana Alegre pel seu treball amb la distinció de “Bona Pràctica del Sistema Nacional de Salut” del Ministeri de Sanitat, en la seua convocatòria de l´any 2015 en la categoria d´Innovació en les Estratègies  en Cures Pal.liatives, amb el projecte “La musicoteràpia com instrument  d´intervenció terapèutica al final de la vida: un projecte d´integració” de l´Hospital Doctor Moliner. Ponent, conferenciant i divulgadora de la musicoteràpia.
 
– Marisa Valls Montesó. Musicoterapeuta per la UB-IL3. Títol professional de piano. Títol de llenguatge musical de l’Escola de Pedagogia Musical amb el mètode Ireneu Segarra. Musicoterapeuta al Centre Arjuna, centre d’assistència integrativa de les Terres de l’Ebre. Especialista de música, psicomotricitat i educació física a l’escola Mestre Marcel·lí Domingo. Practitioner i Màster en PNL. Professora tutora en el programa UNED-SENIOR, i també a l’Aula de Música Tradicional i en el projecte «La dansa i el circ com a eina eductiva». Tutora del pràcticum I-II de l’ensenyament de mestre, URV.
 
– Laura Balil Muñoz. Llicenciada en psicologia i màster de Musicoteràpia per la UB. Orientació grupoanalítica. Musicoterapeuta al CAS de Sants amb toxicomanies. Professora a domicili de piano i guitarra especialitzada en nens amb TGD i dificultats emocionals. Musicoterapeuta a la residència geriàtrica Creu de sant Jordi de Vall d'Hebrón. Musicoterapeuta amb grups de gent gran amb demència al centre de dia Casa Bloc.
 
*La direcció es reservarà el dret a fer canvis en l'equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.

Direcció

– Antoni Aceves Díaz. Màster de Musicoteràpia per la Universitat de Barcelona–IL3. Postgrau en Musicoteràpia per ISEP. Magister i supervisor en el model Benenzon de Musicoteràpia per la Fundació Benenzon. Enginyer electrònic per l’Escola Universitària E. T. (Barcelona). Postgrau en Telemàtica, Tecnologia i Sistemes. Treballa com a musicoterapeuta a l'Associació d'Esclerosi Múltiple Baix Llobregat i a l'Associació Catalana de Fatiga Crònica, i ha treballat a l’Associació de Fibromiàlgia de Gavà. Musicoterapeuta especialista en patologies neurodegeneratives, neuromusculars i cròniques. Formador en el model Benenzon. Conferenciant i divulgador de la musicoteràpia. Presentador de ponències en congressos sobre musicoteràpia. Seminaris de mindfulness i musicoteràpia. Propulsor del programa “música i mindfulness” Ha estat professor agregat del Màster Oficial de Musicoteràpia de la Universitat Catòlica de València, i del Màster de Musicoteràpia de la Universitat de Barcelona-IL3. Membre de la Junta Directiva de l’Associació Benenzon Catalunya. Ha estat membre de la Junta Directiva de l’Associació Catalana de Musicoteràpia.Coordinació

– Cristina Romero Pérez. Màster en Musicoteràpia (UB-IL3). Diplomada en Treball Social (UB). Magister i supervisora en el model Benenzon de Musicoteràpia (Fundació Benenzon de Musicoteràpia, Buenos Aires). Facilitadora en Cant Prenatal de Marie Louise Aucher i en Musicoteràpia Focal Obstètrica (Mètode Mami Sounds – Gabriel Federico). Títol professional de piano (equivalent a professora de música). Formadora del Programa TREVA (Tècniques de relaxació a l’Aula). Ha treballat com a treballadora social  i musicoterapeuta a hospitals de Psicogeriatria,  àmbit Sociosanitari i Salut Mental. Especialista en autogestió grupal i grups d’ajuda mútua, tant en docència i promoció social i terapèutic. Professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Propulsora dels següents projectes de Musicoteràpia:
–  “Acompanyar des del Cor”, un homenatge a les persones grans.
– “GAM: Nou paradigma de Música i Dol”
– “Música i Mindfulness”.

Membre de la junta directiva en:
– Associació Catalana de Musicoteràpia
– Associació Benenzon Catalunya
 Organitza:

Imprimir
COMPARTEIX AQUEST CURS:    Share to Facebook   Share to Twitter  
Cercador

de cursos

Àmbits de coneixement
Tipus de curs
Modalitats
Paraules clau
       

 


Política de cookiesAvís legal | Tel. 972 210 299 | E-mail: info.fundacioif@udg.edu

 

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies.