Identificació

                    

            

Diploma d'Especialització en Formació Integral Holística per a la Transformació Social Sostenible

Imprimir

TITULACIÓ QUE S'OBTÉ

Diploma d'Especialització en Formació Integral Holística per a la Transformació Social Sostenible per la Universitat de Girona*

 
*No inclou la taxa d'expedició del títol de la UdG.


PROGRAMA
MÒDUL 1. INTRODUCCIÓ
En el primer mòdul farem una introducció general al curs, i assentarem les bases del pensament ecològic, la visió sistèmica i holística. Farem una introducció als nous paradigmes de la ciència. Alguns autors que tractarem seran: Capra, Ludwig von Bertalanffy, Morin, Lorenz, Maturana, Sheldrake, Naes, Pigem. Hi haurà 8 hores lectives i 67 de lectures.                                                                                                                                                               
MÒDUL 2. VISIÓ DEL MÓN. BIOCENTRISME (EINES DE COMPRENSIÓ)
Aquest mòdul estarà dedicat a aprofundir en aspectes de la relació entre la ciència i la consciencia. Reflexionarem sobre el nostre paper al món, la natura i les relacions humanes, des d'una mirada sistèmica i de la filosofia oriental. Veurem i viurem els aspectes pràctics de la meditació i de l'alliberament emocional. Es veuran les arrels del pensament ecològic i el pensament integral a Catalunya. Alguns autors que s’estudiaran seran Sheldrake, Wilber, Bateson, Pannikar i Xirinacs. 26 hores lectives i 49 de lectures.                                                                                                                                                                         
MÒDUL 3. AUTOCONEIXEMENT (TRANSICIÓ INTERNA)
Aquest mòdul estarà enfocat a un procés d'apoderament personal. El dedicarem a un procés d'aprenentatge per aconseguir una  alimentació i una vida sana, amb l’ajuda de tècniques psicocorporals per aprendre a desenvolupar la intel·ligència emocional. El mòdul es farà íntegrament en un retir. Hi haurà 25 hores lectives i 50 de lectures complementàries. 
 
MÒDUL 4.TRANSFORMACIÓ SOCIAL (TRANSICIÓ EXTERNA)
El mòdul estarà dedicat a l'estudi de formes d'economia social i ètica. Es veuran exemples de bones pràctiques i de com implementar-les. Constarà d'un retir on es profunditzarà en les dinàmiques grupals, els rols i la resolució de conflictes, per tal d’aprendre a gestionar i facilitar relacions interpersonals i grupals, i desenvolupar la intel·ligència social. Cada alumne presentarà la recensió d'un llibre. Hi haurà 58 hores lectives i 92 de lectures.                                                                                                                                                                                                              
TREBALL FINAL
Es desenvoluparà un projecte personal. 
PROFESSORAT, DIRECCIÓ I COORDINACIÓ
Professorat
 
– Gabriel Barbeta Solà. Veure currículum a l’apartat Direcció.
 
– Àngels Canadell Prat. Doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona. La seva línia de recerca és la filosofia de la sostenibilitat des d'una perspectiva intercultural. Ha estat professora del Màster de Sostenibilitat de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, i ha col·laborat com a professora a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la UdG. Actualment és docent a la UB. Coautora del llibre La textura de la vida, publicat per Documenta Universitària, i Tiempo y orden social, publicat per Germanies. Ha escrit també els articles «El mito inherente a la tecnología», a Documenta Universitaria, i «El lugar de la interculturalidad», a Cuadernos de Pedagogía. Actualment presideix l'associació Filosofia de la Terra i de les Cultures.

– Oriol Costa. Llicenciat en Dret per la UOC, és expert en economia associativa. És fundador i president de DynamisLab, Living Lab per la Sostenibilitat, des d'on s'impulsa la rendibilitat sostenible implicant la ciutadania, empreses, l'administració i les universitats. Ha impulsat plataformes tecnològiques, menjadors escolars ecològics, xarxes d'empreses, fires com EcoSí Girona. Actualment dirigueix EcoRegió, una comunitat econòmica de inversió en alimentació ecològica.

Jordi Pigem. Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona. El 1999 va obtenir el Premi de Filosofia de l'Institut d'Estudis Catalans. Va ser coordinador de la revista d'ecologia Integral i editor del volum Nueva conciencia (Integral). Del 1998 al 2003 va ser professor i coordinador de l'Àrea de Filosofia del Masters in Holistic Science del Schumacher College (Universitat de Plymouth, Anglaterra). Ha estat ponent en simposis internacionals a diferents països. És l’autor, entre d'altres, de La odisea de Occidente (Kairós, 1994), El pensament de Raimon Panikkar (Institut d'Estudis Catalans, 2007), Buena crisis: Hacia un mundo postmaterialista (Kairós, 2009), La nueva realidad. Del economicismo a la conciencia cuántica (Kairós, 2013).
 
– Loli Curto Chaves. Naturòpata. Titulada pel Kushi Institute of Switzerland. Coneixements de salut, dietètica oriental, medicina natural, fitoteràpia, aromateràpia i alimentació infantil.
 
– José Luis Escorihuela, «Ulises». Llicenciat en Matemàtiques i Filosofia, és col·laborador de la revista EcoHabitar. És fundador de l'associació Selba Vida Sostenible. Facilitador professional i educador en temes relacionats amb la sostenibilitat social i el canvi (IIFAC-I) i Gaia Education. Creador d’El camino del Élder.
 
– Pep Juandó. Diplomat en Educació Ambiental per la Generalitat de Catalunya el 1993, llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat de Girona el 1997. Realitza els cursos de doctorat en medi ambient. Entre 1998 i 2001 obté una beca d’investigació de l’Institut de Recerca en Medi Ambient de la UdG per a l'elaboració del Pla Estratègic d'Ambientalització de la UdG. El 2002 obté la plaça de tècnic en medi ambient i de responsable de l'Oficina Verda de la UdG, unitat executiva del Pla d’Ambientalització universitari. Col·labora en diferents projectes com a investigador i com a tècnic de medi ambient integrant equips interdisciplinaris. Forma part de diferents comissions de sostenibilitat en l’àmbit universitari i extrauniversitari. És membre de la Taula Municipal de Mobilitat i de la Taula Municipal de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona.
 
– Juan Manuel Justicia Prunera. Llicenciat en Ciències Físiques a la UAB. Professor de secundària. Format en constel·lacions familiars i diplomat en Pedagogia Sistèmica a l’Institut Gestalt de Barcelona. Format en Coaching-PNL a LC Comunicación (Girona). Professor de tai-txi-txuan i txi-kung en la línia de Tew Bunnag. Format en mindfulness  en el programa Escoles Despertes dirigit pel mestre Thich Naht Hanh a la UB. Facilitador de constel·lacions familiars grupals i individuals. Formador de mestres i professors de pedagogia sistèmica, mindfulness, tècniques de relaxació i antiestrès, coaching i PNL. També facilitador de cursos on line de coaching i PNL per a docents. Format en espiritualitat andina per Juan Núñez del Prado i el seu fill Iván Núñez. Actualment és coordinador del grup de treball de Girona en Pedagogia Sistèmica Multidimensional i del Postgrau Fonaments d'Educació Sistèmica a la UdG.
 
– Joan Antoni Melé. Ha estat sotsdirector general de Triodos Bank a Espanya des del 2006 fins a finals del 2014. En l’actualitat continua mantenint una estreta col·laboració amb el banc en temes de formació interna i representació a xerrades i altres fòrums però dedica més temps a estudiar i divulgar altres temes que l’apassionen: economia conscient, empreses sostenibles i educació amb valors. Ha fet alguns estudis d’economia i direcció financera, i ha assistit a nombrosos cursos i seminaris sobre comunicació, relacions humanes, tècniques directives, anàlisi de riscos bancaris, etc. Col·labora en cursos i seminaris en diverses universitats i escoles de negocis i compagina la tasca professional amb col·laboracions com a voluntari en diverses entitats no lucratives dedicades a la promoció de la banca ètica i la cooperació al desenvolupament en projectes de Llatinoamèrica. El 2009 va publicar el llibre Dinero y conciencia ¿A quién sirve mi dinero?
 
– Vicente Merlo. Doctor en Filosofia. Va ser fundador de la Societat d'Estudis Índics i Orientals (SEIO) així com de l’Associació Transpersonal Espanyola (ATRE). Cofundador, coordinador i professor del Màster d'Història de les Religions, impartit a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, 2002-2004) i a la Universitat de Barcelona (UB, 2006-2012). Professor de Teoria i pràctica de la meditació a la UAB (2008-2009). Ha escrit nombrosos articles acadèmics, i ha estat professor convidat en diverses universitats, com la Pompeu Fabra, la Universitat Jaume I, la UV i la UdG. Ha estat membre d’un tribunal de tesi doctoral en tres ocasions, i ha escrit diversos llibres publicats a Obelisco, Mundo Nuevo i Kairos.
 
– Marta Pineda. Llicenciada en Psicologia per la UAB. Terapeuta especialitzada en Tècniques Psicocorporals pel Desenvolupament Humà - Sistema Río Abierto, formada al Espacio de Desarrollo Armónico de Montevideo, de la mà directe de Graciela Figueroa, directora de Río Abierto Uruguay i el seu equip. Coordinació de diferents projectes per adults i nens a la Fundación Por la Paz de Graciela Figueroa. Coordinació del projecte "Cuidar els que cuiden", dirigit als tècnics del Consorci de Benestar Social Gironès-Salt. Psicoterapeuta grupal, amb col·lectiu d'exclusió social. Osteòpata bioenergètica cel·lular. Formada en Constel·lacions Familiars a l'Uruguai i Argentina. Formada en l'Eneagrama amb Claudio Naranjo. Formada en lideratge i cohesió de grups.

Agustí Rochet. Format en Enginyeria i Desenvolupament Organitzacional. Màster en Gestió del Coneixement i Màster en E-bussines. Actualment és Cap d’Organització i Gestió del Coneixement a l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Membre del grup d’investigació de la Fundació Randa - Lluís Maria Xirinacs, membre del Pla Nacional de Valors de Catalunya i membre fundador de la Casa de l’Ésser. Els cursos que imparteix i les seves publicacions estan basats en un model global de la realitat («Globàlium»).                                                                                                                                                                                 
– Octavi Piulats. Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona i becat pel Govern alemany el 1979 per fer el doctorat en Filosofia a la Johann Wolfgang Goethe-Universität de Frankfurt. Els anys vuitanta s'uneix a la fundació de la revista i el projecte Integral, dedicada a la difusió de l'ecologia, el vegetarianisme, l'espiritualitat oriental i les alternatives de vida. A principi dels noranta s'incorpora com a professor de filosofia a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. Va ser professor del primer Màster en Agricultura Biològica organitzat per Vida Sana i la Universitat de Barcelona. És membre de la societat Naturista i Vegetariana de Barcelona. A partir de l'any 2004 dicta a la universitat els primers cursos sobre pensament ecològic realitzats a Espanya. En la mateixa època publica estudis sobre el Romanticisme, entre ells Goethe i Montserrat, i estudis sobre Hölderlin.

– Estel Roca. Monitora formada a l’associació Athanor de Barcelona on hi imparteix classes des de fa divuit anys.

Albert Parareda Franquesa. Ha dedicat una bona part de la seva vida a l'ensenyament primari, secundari i d'adults. Quan tenia 52 anys va veure ben clar que ja no l'interessava la feina que feia. La va deixar i es va posar a escriure. Ha publicat nou llibres, ha fet un munt de conferències.

– Antonio Scotti. Dissenyador i professor de permacultura des del 2001, graduat per l'Institut de Permacultura Montsant i el Permaculture Institute. Va acreditar el seu diploma en Permacultura Aplicada el 2012, a l'Acadèmia Italiana de Permacultura. Des d’aleshores ha estat involucrat en el desenvolupament de la Xarxa de Permacultura Ibèrica i ha impartit uns trenta cursos d'introducció a la permacultura així com cinc cursos per al Certificat de Disseny de Permacultura. És cocreador de l'Associació de Permacultura d'àmbit espanyol Cambium Permacultura en Formació, creada amb l'objectiu de difondre el concepte del disseny permacultural a la península Ibèrica. És també consultor per a dissenys de permacultura, i ha realitzat projectes de disseny per a organismes públics (ajuntaments i escoles) i privats. En l'actualitat, forma part del professorat del postgrau on-line de la UOC i Gaia Education, Gaia Educació Design for Sustainability, reconegut per la UNESCO. És membre fundador del col·lectiu Barcelona en Transició, un grup de persones determinades a catalitzar la formació d'iniciatives de transició per a un futur amb un nivell baix de carboni a Barcelona, com a part del moviment internacional de Ciutats i Pobles en Transició.
 
– Daniel Turon. Veure currículum a l'apartat Coordinació.

Josep Puig. Consultor en energia i sostenibilitat. Va compartir el treball de director de projectes a Ecoserveis amb el de professor d’Energia a la UAB fins el 2012. Ha treballat en el desenvolupament i l’aplicació de les energies renovables des de 1981, a la universitat, l’empresa o la política municipal (primer regidor verd de l’Ajuntament de Barcelona entre 1995 i 1999 – Regidoria de Ciutat Sostenible, des d’on va impulsar l’adopció de l’Ordenança Solar per edificis que avui és una obligació estatal). És enginyer en tècniques energètiques amb títol de doctor i posseeix un màster en enginyeria ambiental. Ha publicat llibres i nombrosos articles sobre temes d’energia, tecnologia i ecologia. És vicepresident d’Eurosolar – Associació Europea per les Energies Renovables i codirector de Yansa CIC. Actualment lidera el projecte ‘Viure de l’aire del cel’. Membre del Consell Rector de Som Energia i secretari de l'associació Dia de la Terra.

Juan del Río. Biòleg, activista, educador i investigador per a la sostenibilitat. Coordinador de la Red de Transición i integrant de Cardedeu en Transició i Smart CSOslab. Autor de la "Guía del movimiento de transición" i múltiples articles a publicacions com Ecohabitar o 15/15\15. Centra el seu treball en promoure nous models de vida sostenible i projectes de resiliència local, tant a nivell local, com estatal i internacional. Actualment resideix a Cardedeu.

– Didier Escalón. Format com analista junguià i especialista en psicologia humanista i psicosíntesi. Ha dedicat les últimes dues dècades a la psicologia dels grups i a la ciència de les relacions humanes. Facilitador, instructor i consultor en sociocràcia, rebent tutoria des del centre mundial de sociocràcia des de 2012. Coordinador de l’organització empresarial Sociocracia.net. Creador del curs de creixement personal Life Visions i cofundador de l’organització holística Dehnaten.

– Sandra Campos. Directora de l’Associació IMAGO Catalunya i del Seminari Internacional de Convivència Planetària: Construïm Biocivilització. Directora del Festival de cine colombià de Barcelona. Llicenciada en Dret. Màster en La ciutat: Polítiques, Projectes i Planeació per la UB. Postgraus en Gestió i Polítiques Culturals i Cooperació Cultural Iberoamericana. Professora convidada durant anys en diferents universitats: Universitat de Barcelona, Universidad Javeriana (Colòmbia), Universidad Bolivariana (Bolívia), Centro AECID (Rosario – Argentina). Destacar la recent publicació del llibre “Construimos Biocivilización, hacia un nuevo paradigma de convivencia planetària”. 

– Dídac Sánchez-Costa i Larraburu. Llicenciat en Sociologia l'any 2000 per la UAB (amb un any d'estudis a la University of East London i un a la Universidad de Chile). Viu 6 anys fent tasques de cooperació i recerca en ecologia, antropologia, indigenisme i economia alternativa a Sud-amèrica. Tornant a Catalunya treballa al Campus per la Pau de la UOC i l'espai de recerca en Sociologia "Copolis" a la UB. El 2009 torna als moviments socials. Forma part de la creació de l'EcoXarxa Montseny (2009). Ha col·laborat en l'inici d'altres xarxes d'intercanvi i propostes de comunitats o eco-viles. Actualment impulsa l'inici de l'Ecovila Amat a la Garrotxa i acaba de publicar el llibre Wikiacracia.                                                                                                                                                                      

Altres professors per confirmar: Carlos Martin, Marta Serra, Idili Lizcano, Irene Goikolea, Raúl Fornet-Betancourt, Pere Lluis Pla Boixó.

 
*La direcció es reservarà el dret a fer canvis en l'equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.

Direcció


– Gabriel Barbeta Solà. Doctor arquitecte (ETSAB 1992, UPC 2002), professor i investigador d’ecoarquitectura sostenible DAEC, UdG. Professor del Màster de Sostenibilitat i del Màster d'Estructures de la UPC. Membre fundador de l'Agrupació per a l'Arquitectura Sostenible del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya AUS. Membre del comitè redactor AEN / CTN 41 / SC 10 i del CTE-Terra. Investigador del CATS (UdG). Director i professor del Postgrau en Harmonització i Salut en l'Hàbitat de l'Escola Sert del Col·legi Oficial d'Arquitectes (4a edició), del Màster de Construcció en Terra i del Màster en Bioconstrucció Aplicada i Ecoarquitectura de la FUdG (3a edició).Coordinació


– Daniel Turón Cutrina. Llicenciat en Psicologia per la UOC. Màster en Drets Humans i Ciutadania per la UB. Postgrau en Conflictologia per la UOC. Professor col·laborador de la UOC en el Màster de Resolució de Conflictes, imparteix l'assignatura de Psicologia del Conflicte. Terapeuta Gestalt. Postgrau en Educació Transformacional per la UB de Santiago de Chile. Ha estat professor de l’ITB, Institut Transpersonal de Barcelona. Coorganitzador i orador en dues jornades de pensament ecològic a la UB, en dues jornades de pensament integral i en les jornades Ecouniversitat a la UOC. Ha publicat tres articles en llibres acadèmics. Professor de ioga i meditació. Ecofilòsof.

 Organitza:
  
   
   

 
  

            

Imprimir
COMPARTEIX AQUEST CURS:    Share to Facebook   Share to Twitter  
Cercador

de cursos

Àmbits de coneixement
Tipus de curs
Modalitats
Paraules clau
       

 


Política de cookiesAvís legal | Tel. 972 210 299 | E-mail: info.fundacioif@udg.edu

 

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies.