Curs de postgrau

Musicoteràpia (I)

2a Edició
Codi: 182018
Tipologia: Curs de postgrau
Idioma: català
Data d'inici: 10/11/2018
Data darrera sessió presencial: 23/02/2019
Data de finalització: 23/02/2019
15 ECTS / 108 hores presencials
Horari:

Dissabte, de 10 a 14 h i de 15 a 20 h

Lloc de realització: Aulari Comú - Campus Montilivi de la UdG
Places: 25

Raons per fer el curs

– Curs de postgrau orientat al coneixement i la integració de recursos de la musicoteràpia.
– Àmplia formació que interactua amb moltes disciplines i configura una completa formació holística dels estudiants.
– Amplia les competències bàsiques de l’alumnat en diferents àmbits: comunicatives, metodològiques, artístiques, culturals, terapèutiques, personals i específiques (vegeu objectius).
– Ofereix 30h reconegudes de Self-experience (auto-experiència) dins les propostes pràctiques de diverses assignatures.

Pràctiques externes

Es podran realitzar pràctiques extracurriculars.

A qui s'adreça

A persones interessades en el món de la musicoteràpia i els horitzons que el seu coneixement pot obrir tant a nivell professional com personal; en conèixer i viure diferents models i enfocaments de la musicoteràpia, i com aquests s’apliquen en àmbits educatius, clínics i sociocomunitaris; en gaudir i ressonar amb el treball instrumental.

Requisits d'admissió

Titulació universitària vinculada a Ciències de la salut, Psicologia, Ciències de l’Educació, Musicologia, Humanitats, Pedagogia, Ciències Socials, Arts escèniques, Belles Arts, Superiors de Música. Qualsevol altre titulació universitària és també vàlida.

Hi ha la possibilitat que hi hagi persones sense titulació que per qüestions professionals o personals vulguin accedir a aquests estudis. En aquest cas, poden obtenir un certificat d’assistència, però no la titulació.

Presentació

Aquest curs de postgrau té per objectiu oferir coneixements i recursos en musicoteràpia i ha estat preparat per un cos de docents amb gran experiència professional.
La musicoteràpia és una ciència i subsistema del conjunt de ciències i tecnologies de la salut que pensa i explora l’ésser humà com una unitat biopsicosocioespiritual i que utilitza la comunicació corpòria, sonora, musical i no verbal com una eina terapèutica.
Estem davant d’una àrea de coneixement que fa present el concepte de prevenció i tractament de la malaltia, per facilitar una millor qualitat de vida.
És un curs de postgrau dirigit a llicenciats, diplomats i graduats universitaris, especialment en aquelles titulacions vinculades a les ciències de la salut, la psicologia, les ciències de l’educació, la pedagogia, i superiors de música; i també estudiants d’aquestes formacions, interessats en les àrees de coneixement de la musicoteràpia i en les possibilitats d’investigació en diversos àmbits: sanitari, educatiu i social.
Musicoteràpia: «La musicoteràpia és l'ús professional de la música i els seus elements com a intervenció en medicina, educació i entorns quotidians amb individus, grups, famílies o comunitats que tracten d'optimitzar la seva qualitat de vida i millorar les seves condicions físiques, socials, comunicatives, emocionals, intel·lectuals i espirituals de la salut i el benestar.» (WFMT-World Federation Musicoteràpia, 2011)

Objectius

– Conèixer alguns dels models, mètodes i tècniques en musicoteràpia, i la seva aplicació en diferents àmbits d’intervenció.
– Tenir la capacitat d’utilitzar recursos musicals i psicocorporals per ajudar les persones amb actitud de presència, observació, empatia, escolta i respecte.
– Conèixer les funcions de la musicoteràpia i la seva connexió i diferències amb altres disciplines.
– Conèixer les qualitats pròpies dels elements constitutius de la música: melodia, harmonia, ritme, tonalitat, tempo, textura, altura, intensitat, timbre, duració, silencis... i la seva influència en la conducta humana en l’aspecte fisiològic, cognitiu, emocional, espiritual i social.
– Conèixer el rol professional i deontològic del musicoterapeuta.
– Conèixer tècniques, models d’intervenció i habilitats requerides en la intervenció musicoterapèutica en l’àmbit sanitari, sociocomunitari i educatiu.
– Ésser capaç de desenvolupar la creativitat a l’hora d’escollir i aplicar els recursos musicals, sonors i corporals no verbals.
– Tenir capacitat de recerca i anàlisi de la informació més rellevant dins de l’àmbit de la musicoteràpia.
– Tenir capacitat crítica i autocrítica davant les diferents formes d’intervenció des de la musicoteràpia.
– Tenir capacitat d’identificar i expressar sentiments i emocions utilitzant l’experiència corpòria, sonora i musical com a canal de comunicació.
– Conèixer l’aplicació de la musicoteràpia en diferents fases d’un procés terapèutic en un individu o grup, segons l’àmbit, la patologia o el camp d’aplicació.

Sortides professionals

Alguns dels àmbits d’aplicació de la musicoteràpia són:
– Serveis sanitaris (àrees d’oncologia, demència, cures pal·liatives, pediatria, obstetrícia, etc.).
– Serveis sociosanitaris (residències i hospitals de dia).
– Centres residencials (demència, discapacitats, salut mental, desintoxicació).
– Entitats públiques i privades de serveis socials. Grups d’ajuda mútua.
– Associacions relacionades amb la salut: patologies neurodegeneratives i neuromusculars (Parkinson, Alzheimer, esclerosi múltiple, esclerosi lateral amiotròfica, distròfia muscular, síndrome postpòlio, etc.); patologies cròniques (fibromiàlgia, fatiga crònica, sensibilitat química múltiple, etc.); accidents vasculars cerebrals (ictus); altres.
– Centres de rehabilitació
– Centres penitenciaris i d’integració social
– Institucions de psicoteràpia clínica
– Centres d’educació especial
– Com a eina en els àmbits de l’educació i la pedagogia
– Tallers ocupacionals

Entitats promotores

  • Fundació UdG: Innovació i Formació
    Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació

Informació relacionada

Entrevista de TvGirona a l'Antoni Aceves i la Cristina Romero, director i coordinadora del Màster, per a la presentació del programa de formació.

També et pot interessar

Curso de especialización

Ética y Deontología Forense para Peritos Sociales

Edició: 1ª Edición | Lloc: ON LINE | Idioma: Español |Data inici: 02/05/2019
Preu: 295 €
Matrícula oberta
Diploma de postgrau

Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària

Edició: 15a Edició | Lloc: Parc Científic i Tecnològic de la UdG (Girona) | Idioma: Català i espanyol |Data inici: 18/10/2019
Preu: 1.850 € (Veure descomptes)
Properament
Diploma de postgrado

Intervención Breve y Estratégica

Edició: 22ª Edición | Lloc: Institut d'Estudis de la Sexualitat i la Parella i Euroaula | Idioma: espanyol |Data inici: 14/01/2019
Preu: 2.100 € (Veure descomptes)
Matrícula tancada
Matrícula tancada
Si no et matricules,  indica'ns el motiu!

Preu:

925 €

Calendari

Opinions d'exestudiants

Adriana Bergwerf Portell

La seva calidesa humana i proximitat recolza i anima a continuar amb la musicoteràpia. Gràcies als professionals que ho heu fet possible! Gràcies per promoure la cohesió grupal i haver-la aconseguit!

Laura Garcia Tienda

Tinc una valoració molt positiva, tant a nivell pedagògic com personal, professors de qualitat i formació acadèmica excel·lent.

Alba Vilarrubla Garcia

Les sessions, el seu contingut i el seu professorat són realment excel·lents, es nota que cada un dels professors ha aportat la seva essència i que són uns entesos en la matèria.

Marta Estruch Brichs
Professora de Música de l'Ajuntament de la Garriga

Ha estat una experiència molt gratificant tant a nivell personal com laboral, molt enriquidora. El fet que cada dia s'abordés un tema diferent amb un professor diferent feia que ,d'una banda, es puguessin conèixer experiències diferents i maneres d'abordar el tema i d'una altra banda, m'ajudava a centrar-me en els diferents col·lectius amb els quals pot treballar un musicoterapeuta.

Marc Jiménez Prat

La meva valoració és excel·lent tant la professionalitat dels docents com la qualitat del material professional i pedagogia donat.
Una experiència personal molt positiva que pot aportar molts beneficis a la societat i a la musicoteràpia i el seu ús professional. 

Mireia Ginestí Rosell

Estic molt contenta d'haver participat en aquesta primera edició. Els professors, els continguts i les experiències pràctiques m'han semblat excel·lents. És una bona introducció a la musicoteràpia, que t'anima a continuar i aprendre'n més. Els temes tractats han estat molt interessants.

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis