Diploma de postgrau

Il·lustració Científica de Ciències Naturals

2a Edició
Codi: 201047
Tipologia: Diploma de postgrau
Idioma: Espanyol
Data d'inici: 13/10/2020
Data darrera sessió presencial: 17/04/2021
Data de finalització: 22/06/2021
40 ECTS / 352 hores presencials
Horari:

De dilluns a dijous, de 15.00 h a 19.00 h.
Sortides de camp, els dissabtes, de 9.30 h a 13.30 h.

Lloc de realització: Fundació Estudis Superiors d'Olot (sessions presencials) i sortides de camp (veure calendari web).
Places: 20

Raons per fer el curs

  • Obtenir els coneixements teòrics i pràctics bàsics sobre la il·lustració científica i les seves diverses disciplines.
  • Conèixer les principals eines de treball de l’il·lustrador, tant dins del camp de la ciència com dins del camp artístic.
  • Obtenir un coneixement teòric i pràctic de les ciències naturals i de les tècniques artístiques i d’il·lustració de ciències naturals.
  • Adquirir les competències bàsiques dins del camp professional de la il·lustració científica.

A qui s'adreça

A professionals de l’àmbit de les ciències, estudiants de biologia, veterinària i ambientals, educadors ambientals i naturalistes, metges, paleontòlegs, etc., així com interessats o professionals del món artístic que vulguin accedir a una formació en il·lustració científica.

Requisits d'admissió

Es valoraran les persones amb titulacions afins a disciplines científiques o artístiques. Serà necessari que els alumnes (titulats o no) presentin un portafolis on es pugui valorar el seu currículum i el nivell assolit en dibuix, així com un escrit de motivació per realitzar el curs. La valoració d’aquest portafolis serà de màxima importància per a l’admissió del sol·licitant.

Nota: aquells alumnes que no tinguin títol universitari previ tindran dret a rebre, amb les mateixes condicions, un certificat d’assistència lliurat per la Fundació UdG: Innovació i Formació.

Presentació

La il·lustració científica i naturalista ha estat, des del principi dels temps, un mitjà de comunicació i divulgació imprescindible per a la ciència. Utilitzada en disciplines tan variades com la medicina, les ciències naturals, l’astronomia o la paleontologia, no és tan sols una eina de gran utilitat per al científic, sinó també una manera d’entendre i d’interioritzar el subjecte que s’investiga. No en va s’afirma que no es coneix alguna cosa fins que no es dibuixa. Però malgrat la seva importància i presència actuals a moltes universitats europees, no hi ha cap formació oficial d’aquesta disciplina a Catalunya, i és per això que presentem aquest diploma de postgrau que omplirà un buit necessari i llargament reivindicat.

La formació pretén oferir uns coneixements bàsics sobre aquesta disciplina i donar les eines necessàries perquè l’alumne descobreixi un nou camp on es pugui desenvolupar com a professional, així com utilitzar-lo de recurs i eina en la seva feina dins del camp de la ciència, tant d’investigació com d’educació ambiental o divulgació, entre d’altres.

L’observació i el coneixement d’allò que volem dibuixar serà la idea transversal de la formació, es donarà importància al treball de camp, a la formació teoriconaturalista i a les tècniques artístiques.

Objectius

Oferir els coneixements bàsics d’aquesta disciplina a professionals de la ciència (biòlegs, veterinaris, ambientòlegs, etc.) que vulguin saber-ne les possibles aplicacions en les seves disciplines respectives, ampliar el seu camp de coneixement i dotar-se d’eines que els ajudin en els seus respectius camps d’estudi. També s’adreça a interessats o professionals del món artístic que desitgin descobrir una nova disciplina i formar-se, tant professionalment com personalment.

La formació té un enfocament molt pràctic en què el treball al camp n’és l’element vertebrador bàsic i diferencial; això permet a l’alumne la descoberta a partir de l’observació i l’experiència personal.

Objectius de cada assignatura:

 1. Introducció a la il·lustració científica - Aprendre què és la imatge il·lustrada i la seva evolució al llarg de la història, fer-se una idea dels diferents codis que s’han anat utilitzant i per què, i reflexionar sobre com s’utilitza actualment.

2. Introducció a les tècniques i materials - Conèixer les principals tècniques artístiques i materials.

3. Il·lustració de botànica - Conèixer els principals codis de representació de la il·lustració de botànica, tant d’investigació com de divulgació.

4. Il·lustració de zoologia - Conèixer els principals codis de representació de la il·lustració de zoologia, tant d’investigació com de divulgació.

5. Il·lustració de paleontologia - Conèixer els principals codis de representació de la il·lustració paleontològica, tant d’investigació com de divulgació.

6. Tècniques digitals - Pensat per donar a conèixer i aprendre les principals tècniques digitals dins de la il·lustració científica.

7. Seminaris - Conèixer els principals codis de representació d’altres disciplines de la il·lustració de ciències naturals i donar les principals eines per introduir-se en el món laboral.

8. Treball final - Capacitar l’alumne perquè es pugui enfrontar al món laboral tot posant en pràctica l’aprenentatge recollit en el Postgrau.

Sortides professionals

Totes aquelles relacionades amb la branca de les arts visuals, així com a complement de les sortides professionals relacionades amb la branca de la biologia, l’ecologia, la zoologia, la geologia i qualsevol disciplina científica de ciències naturals on s’apliqui la il·lustració científica.

Entitats promotores

  • Fundació UdG: Innovació i Formació
    Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació
  • Fundació d'Estudis Superiors d'Olot
  • Ajuntament d'Olot
Properament
Si no et matricules,  indica'ns el motiu!

Preu:

3.550 €

Calendari

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis