A qui s'adreça
A l’emprenedoria i a la generació de nous projectes, a empreses i iniciatives més sostenibles i humanes. A gent que es vulgui preparar per encapçalar la recerca de noves solucions més humanes i sostenibles en qualsevol àmbit (l’educació, la psicologia social, la filosofia, l’economia, les ciències ambientals, la salut, l’empresa, el cooperativisme i la política).
Requisits d'admissió
No cal disposar de titulació universitària.
Presentació
La societat d’avui dia és cada vegada més conscient dels excessos i de les incongruències que ha comportat el desenvolupament industrial, tècnic, tecnològic i socioeconòmic durant el segle xx. Ara ens adonem dels errors comesos en el repartiment dels escassos recursos del planeta i de les greus modificacions ambientals infringides. Tot això ens ha abocat a la crisi sistèmica en què la nostra societat es troba immersa actualment. Aquesta situació desperta l’interès i la necessitat d’obrir noves vies per construir un món més equitatiu, més humà i més sostenible. Calen una economia i una indústria més humanitzades i vinculades a la natura i més adaptades a les necessitats de les persones, que tinguin en compte tant criteris psicològics i de salut com criteris basats en la sostenibilitat dels recursos, i alhora facin augmentar el respecte cap al medi i l’hàbitat que ens envolta.
En un segon nivell, aquest canvi de paradigma ha de venir acompanyat de l’establiment de bases per a la creació de noves estructures productives, d’empreses, cooperatives i institucions capaces de donar resposta a les noves necessitats del mercat. Per tant, cal tenir en compte que les competències personals i professionals d’aquest nou col·lectiu professional han de poder anar més enllà de l’adquisició de coneixements; han de poder generar nous perfils d’emprenedors que siguin capaços, per mitjà de la creació d’empreses i la generació d’ocupació, de crear les sinergies necessàries perquè es doni resposta a allò que s’està plantejant.
En aquest sentit, l’educació holística té un paper fonamental, mitjançant el qual s’ha de poder vehicular una estratègia global que propugni la creació de noves competències de caràcter sistèmic al conjunt de professionals de tots els sectors. Una formació que, més enllà de les matèries particulars, pretén sobretot veure els patrons, les globalitats, les relacions, els sistemes complexos, les integralitats, els processos participatius... Una formació fonamentada en la intel·ligència emocional (ecologia profunda, ecopsicologia transpersonal, meditació, coaching, alimentació saludable...) i enfocada a les relacions socials i la intel·ligència social (constel·lacions familiars sistèmiques, facilitació de grups, comunicació empàtica, dragon dreaming, artteràpia, equinoteràpia, dansa, respiració conscient connectada, pràctiques psicocorporals de resiliència personal...). Tot això, amb intel·ligència ecològica: amb la intenció de crear alternatives ecosocials de resiliència social, d’economia col·laborativa, cooperativisme, democràcia energètica, sobirania alimentària, hàbits de consum responsable, projectes comunitaris...
Objectius
Proveir-se d’arguments i estratègies per a l’aplicació pràctica de l’ecologia i la visió integral, sistèmica, complexa, transpersonal i holística. Per fer-ho, cal apoderar-se de les diferents formes d’intel·ligència: emocional, social i ecològica.
Objectius específics:
- Autoconeixement, transició interna i reinici.
- Presa de consciència dels diferents aspectes personals. «Ressetejar» per generar i poder integrar una nova estructura de valors i actituds envers la vida.
- Biocentrisme.
- Anàlisi de l’estat del món i de les diferents vies de transició cap a una biocivilització, superant l’antropocentrisme actual. Transformació i reestructuració interna.
- Apoderament i recerca dels punts forts individuals. Elements base per a un projecte personal.
- Transformació vers una economia social i ecològica.
- El treball en grup; eines i sistemes de gestió.
- Decreixement i moviments SLOW.
- Les problemàtiques del desenvolupament comunitari. L’actual moviment social i de transició.
Sortides professionals
Volem formar persones amb capacitat d’encapçalar veritables canvis sostenibles i humans en les estructures productives, organitzatives, socials i de gestió del coneixement actuals. Persones que, més enllà de liderar, siguin capaces de generar sinergies, d’obrir processos de participació, d’aglutinar capacitats d’equips interdisciplinaris i de facilitar l’apoderament. Afavorir la comprensió holística com a eina d’integració social i humana. Els coneixements es poden aplicar a àmbits tan diversos com l’educació, la psicologia social, la filosofia, l’economia, les ciències ambientals, la salut, l’empresa, el cooperativisme o la política.
Metodologia
L’objectiu és oferir un marc conceptual acadèmic sobre els nous paradigmes de la ciència (Morin, Maturana, Naes, Capra...), fent una revisió de la nostra cosmovisió i comprensió del món, de la ciència, de les relacions humanes, de la natura i del nostre paper en la xarxa de la vida. Donar l’espai per a un procés personal i grupal de construcció mitjançant diverses disciplines i eines d’autoconeixement (físic, emocional, mental...), i facilitar grups que permetin reflexionar, qüestionar i sentir els diversos aspectes socials i individuals que mereixen ser transformats o acceptats (comportaments, capacitats, valors, creences, necessitats...). Facilitar eines per aprendre a estimular la intel•ligència emocional, social i ecològica i per reestructurar i executar de forma pràctica i pragmàtica nous models de sostenibilitat humana. Mostrar exemples de processos de transformació social i que els estudiants aprofundeixin en algunes temàtiques i, sobretot, preparin un projecte o treball final amb possibilitat de vincular-lo, de forma optativa, a unes pràctiques en alguna cooperativa, associació, empresa o ONG.
Sistema d'avaluació
Assistència obligatòria al 80 % de les hores presencials del curs.
Finançament bancari
Els estudiants matriculats poden finançar el pagament de la matrícula en quotes.
La Fundació ha establert convenis amb condicions preferents pels seus alumnes amb les següents entitats:
· Sabadell Consumer
· CaixaBank
· Banc Santander
· BBVA
Finançament Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)
Amb l'objectiu de facilitar l'accés als estudis de postgrau, l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) impulsa aquest programa de préstecs.
Per a més informació feu clic en el logotip.

Fundación Estatal para la Formación en el Empleo-FUNDAE (anteriorment Fundación Tripartita)
Els treballadors d’una empresa privada tenen la possibilitat de bonificar-la a través de la Fundación Estatal para la Formación en el Empleo-FUNDAE (abans coneguda com a Fundació Tripartida).
Més informació: Què són les bonificacions de la formació a través de la Fundación Estatal para la Formación en el Empleo - FUNDAE
Els treballadors autònoms poden desgravar la factura nominal de la seva matrícula en la declaració de l’impost de l’IRPF.
Podeu resoldre els vostres dubtes enviant un correu electrònic a: economia.fundacioif@udg.edu