A qui s'adreça
A professionals del Treball social i de l'Educació social, així com a professionals de disciplines afins i estudiants de Grau en Treball Social i d'Educació Social que vulguin endinsar-se en el món judicial i forense, i adquirir coneixements sobre el rol judicial dels pèrits socials forenses.
Requisits d'admissió
Titulació universitària en Treball Social, en Educació Social, professions afins i estudiants de Grau en Treball Social i Educació Social.
Presentació
La figura del professional d'àmbit social com a perit/a social cada vegada és més requerida per les diferents instàncies judicials per aportar els seus coneixements especialitzats sobre aspectes socials vinculats a la causa processal jutjada.
La notòria presència de l'especialista social dins de l'Administració de Justícia requereix d'una formació especialitzada orientada a l'aplicació del mètode científic i a l'actuació ètica pròpia de la pràctica forense dins del marc legal existent.
Aquesta formació dota al professional de coneixements per establir els límits professionals relatius al contingut de l'informe social requerit per l'Administració de Justícia en relació a la legislació vigent relativa a la protecció de dades de caràcter personal i a l'obligació de guardar secret professional.
Objectius
1. Professionalitzar la pràctica de les ciències socials forenses o el peritatge social.
2. Obtenir uns coneixements teòrics i pràctics que avalin l'especialització de les professions d'àmbit social en el camp judicial.
3. Crear un filó professional en l'emprenedoria que contribueixi al reconeixement tècnic d'aquestes disciplines dins de l'àmbit jurídic.
4. Formar professionals perquè adquireixin capacitats i habilitats per a l'exercici del peritatge social.
5. Capacitar els estudiants en el desenvolupament metodològic dels estudis forenses per a l'emissió d'un dictamen pericial.
6. Promoure la recerca de recursos metodològics d'investigació i valoració social en la pràctica pericial per a l'estudi de casos.
7. Conèixer el contingut i els límits del dictamen pericial discriminant-lo de l'informe tècnic.
8. Emmarcar les actuacions dels forenses socials dins d'un context ètic i deontològic.
Sortides professionals
La formació en Peritatge Social Forense ofereix a professionals del treball social i de l'educació social els coneixements específics per actuar com experts en el camp de les pericials socials.
El disseny d'aquest programa formatiu està dirigit a professionals que integren els equips d'assessorament tècnic, als professionals designats per actuar d'ofici i als tècnics que volen actuar en l'àmbit privat i trobar una nova sortida laboral.
El curs té un caràcter professionalitzador.
Metodologia
El curs es realitzarà en modalitat online i interaccio constant amb la docent..
Es facilitarà contingut teòric mitjançant la plataforma virtual i que es complementarà amb diverses activitats proposades: visionament de vídeos, lectures (obligades i recomanades) de material bibliogràfic i legislatiu.
Es crearà una activitat fòrum per establir un espai d'interacció estudiants-docent per incitar a la reflexió, al debat i a l'intercanvi d'experiències.
Es crearà un espai virtual de tutories perquè els estudiants puguin enviar-hi els seus dubtes. Es donarà resposta entre les següents 24 hores (en alguns casos pot ser superior, però no excedirà les 48 hores).
Com a treball final l'estudiant haurà de respondre un qüestionari i posar en pràctica els coneixements adquirits amb l'elaboració d'un dictamen pericial com a conclusió d'un cas pràctic. En tractar-se d'una part essencial de la pràctica del perit, i per ser la part visible del treball de l'expert forense, l'estudiant podrà simular l'exercici mitjançant el material d'un cas pràctic que permeti abordar totes les fases de l'exploració, diagnosi social , valoració forense o pericial i emissió de llur dictamen.
Sistema d'avaluació
Hi haurà 2 proves d'avaluació:
1. Test de 20 preguntes sobre el contingut teòric desenvolupat.
2. Treball pràctic: Emissió d'un dictamen pericial sobre un cas pràctic.
– Criteris valoratius:
1. Test: Les preguntes puntuaran 0,5 cadascuna. Les respostes errònies no restaran punts. Puntuació màxima obtinguda: 10 punts.
Equival al 50% de la valoració final del curs.
2. Treball pràctic:
Criteris d'avaluació. Es puntuarà segons la taula següent:
- Estructura de l'informe: màxim 1 punt
- Coherència de continguts, llenguatge emprat, argumentacions, etc.: màxim 1 punt
- Metodologia descrita/emprada: màxim 3 punts
- Eines instrumentals emprades i interpretació: màxim 2 punts.
- Emissió del dictamen tècnic: màxim de 3 punts.
La puntuació obtinguda serà el 50% del resultat final de l'avaluació del curs.
– L'avaluació del curs serà la mitjana d'ambdues proves. Es valoraran positivament les activitats formatives complementàries.
– No s'avaluarà cap informe que presenti l'objecte de la pericial mal formulat.
Finançament bancari
Els estudiants matriculats poden finançar el pagament de la matrícula en quotes.
La Fundació ha establert convenis amb condicions preferents pels seus alumnes amb les següents entitats:
– Sabadell Consumer
– CaixaBank
– Banc Santander
Finançament Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)
Amb l'objectiu de facilitar l'accés als estudis de postgrau, l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) impulsa aquest programa de préstecs.
Per a més informació feu clic en el logotip.

Fundación Estatal para la Formación en el Empleo-FUNDAE (anteriorment Fundación Tripartita)
Els treballadors d’una empresa privada tenen la possibilitat de bonificar-la a través de la Fundación Estatal para la Formación en el Empleo-FUNDAE (abans coneguda com a Fundació Tripartida).
Més informació: Què són les bonificacions de la formació a través de la Fundación Estatal para la Formación en el Empleo - FUNDAE
Els treballadors autònoms poden desgravar la factura nominal de la seva matrícula en la declaració de l’impost de l’IRPF.
Podeu resoldre els vostres dubtes enviant un correu electrònic a: economia.fundacioif@udg.edu