Identificació

                    

            

Diploma de Postgrau en Educació i Cultura (ON LINE)

Matricula't
Imprimir

Informació bàsica

Edició: Cinquena
Hores: 750.00
Idioma: català
Data inici: 16/10/2017
Data finalització: 19/10/2018
Crèdits: 30.00 ECTS
Nombre de places: 35
Codi: 17OHX1007
Matrícula oberta

Preu: 1.200,00€
Preu:
Horari: ONLINE
Lloc realització: ON LINE
PRESENTACIÓ

“La cultura és l’aliment específic dels humans i l’educació és el procés de digestió d’aquest aliment” Lali Bosch

El món de la cultura i l’educació estan vivint en els darrers anys unes profundes transformacions arran dels canvis de paradigma que el segle XXI ha comportat gràcies a les noves tecnologies, la cultura de xarxa i una nova ciutadania que reclama revisar certs models estàtics i compartimentats de les diferents disciplines socials i culturals.

L’educació ja no és entesa només com l’escolarització i els currículums escolars, sinó que conceptes com el lifelonglearning, l’educació en creativitat i innovació o l’educació en interculturalitat i foment de la ciutadania estan prenent força i sent reclamats des de diferents àmbits de la societat. Al mateix temps, la cultura està recuperant la vessant social i educativa de la qual potser durant uns anys es va despendre i, actualment, amb la crisi i el canvi de models socials està reprenent des de diferents àmbits. El sector cultural ha vist la necessitat i l’oportunitat de cooperar amb el sector educatiu, no només a través de les escoles, sinó pensant  propostes educatives més àmplies que fomentin la creació de nous públics, ciutadans més crítics i noves perspectives per la cultura del segle XXI.

Aquest diploma de postgrau ofereix un espai de formació, reflexió i intercanvi sobre les relacions entre aquests dos conceptes tan propers com són l’educació i la cultura, però que molt sovint s’han enfocat des de perspectives diferents. El programa docent conjuga sabers més teòrics i plantejaments més pràctics i creatius perquè tots aquells que tinguin interès en formar-se en aquest sentit puguin dotar-se d’un discurs més reflexiu i conèixer experiències reals i professionals que treballen de manera transversal aquest binomi.

OBJECTIUS
– Facilitar a persones amb diferents perfils acadèmics una formació de caràcter professional en el sector cultural i educatiu.
– Adquirir unes bases conceptuals i teòriques de les relacions entre cultura i educació.
– Analitzar la funció educativa dels serveis, programes i projectes culturals i la base cultural dels sistemes educatius.
– Conèixer projectes i propostes internacionals que treballen aquesta línia transversal.
– Dotar de recursos, eines i metodologies per elaborar projectes en clau d’educació i cultura.

El postgrau capacitarà els estudiants per a:

 • Dominar els conceptes bàsics referents a l’educació i la cultura.
 • Entendre l’evolució d’aquests dos conceptes des de l’antiguitat fins a l’actualitat.
 • Diagnosticar possibles espais d’intersecció entre els dos sectors i analitzar-ne les potencialitats.
 • Adquirir una visió internacional d’aquest camp d’estudi i acció, i conèixer de prop experiències i iniciatives que es duen a terme en aquest àmbit.
 • Crear, dissenyar, avaluar i difondre projectes culturals en clau educativa i/o projectes educatius en clau cultural.
 • Reflexionar sobre algunes de les possibles línies de futur en aquest camp.
A QUI S'ADREÇA
– Llicenciats i graduats interessats en el món de la cultura i l’educació.
– Professors de primària i secundària.
– Gestors culturals.
– Educadors socials.
– Tècnics d'institucions públiques o privades responsables de temes educatius i culturals.
– Artistes interessats en vincular-se al món educatiu.
REQUISITS D'ADMISSIÓ
– Per a l’obtenció del diploma de postgrau, cal el títol de grau o llicenciatura.
– El curs admet persones sense titulació universitària sempre i quan puguin acreditar experiència en el sector educatiu i/o cultural de més de 5 anys.

 

Nota: qui no disposi de títol universitari previ, tindrà dret a rebre, amb les mateixes condicions, un certificat d'assistència lliurat per la Fundació UdG: Innovació i Formació.

Descripció


Sessió informativa > divendres 29 de setembre, a les 18 h, a l'aulari 2 de l'edifici Giroemprèn (Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona).PROGRAMA
1. Bases conceptuals de la relació entre educació i cultura
 • Marc teòric i conceptual del binomi cultura-educació
 • Antecedents històrics
 • Context internacional i àmbit nacional i local
 • Educació i cultura: dinàmiques sectorials
 • Reptes i oportunitats per al diàleg entre educació i cultura
2. Polítiques culturals i educació: patrimoni i creació
 • Polítiques culturals. El context internacional, la diversitat cultural i els drets culturals.
 • Animació sociocultural, educació cultural i diàleg entre polítiques culturals i educatives.
 • Exemples de cas: Agenda 21 de la cultura, relacions entre cultura i Administració a Espanya, polítiques culturals i educació a Catalunya (1980-2010).
 • Eixos de futur en l'àmbit de les relacions entre polítiques culturals i educatives.
3. Serveis, programes i projectes en l’àmbit educació/cultura
 • Àmbits d'actuació dels projectes d'educació i cultura
 • Equipaments culturals i educatius
 • Tipus de serveis 
 • Bones pràctiques d'educació artística i escola
4. Elaboració de projectes en l’àmbit educació/cultura
 • Disseny i desenvolupament de projectes
 • Planificació de projectes en clau de cooperació al desenvolupament
 • De la idea al projecte 
5. Planificació estratègica i gestió operativa en l’àmbit educació/cultura
 • Planificació estratègica i gestió operativa
 • Avaluació de projectes

6. Educació, cultura i comunicació

 • Comunicació i cultura. La comunicació i la cultura a la societat actual
 • Comunicació, cultura i educació
 • El pla de comunicació d'un projecte d'educació i cultura
7. Treball final de postgrau, avaluació contínua i tutoria
PROFESSORAT, DIRECCIÓ I COORDINACIÓ
Professorat

– Gemma Carbó. Veure currículum a l'apartat Direcció.

– Carme Baqué. Veure currículum a l'apartat Coordinació.

– Salomó Marquès. Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctor en Filosofia i Lletres (secció Ciències de l'Educació) per la Universitat Autònoma de Barcelona. Tesi doctoral: L'ensenyament a Girona al segle XVIII. Ha treballat de professor a la Universitat Autònoma de Barcelona des del curs 1978-79 a l'Àrea de Teoria i Història de l'Educació i a la Universitat de Girona a l'Àrea de Teoria i Història de l'Educació del Departament de Pedagogia. El seu principal àmbit d’investigació ha estat l’escola de les èpoques republicanes (1931-1939) i franquista (1939-1975), amb la voluntat d'aclarir les enormes llacunes historicoeducatives existents com, per exemple, la depuració i l’exili del magisteri.

– Alfons Martinell. Professor emèrit de la Universitat de Girona. Exdirector de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació. Expert en el camp de la formació de gestors culturals, cooperació cultural i desenvolupament i polítiques culturals. Té publicats diferents llibres, articles i treballs en el camp de la gestió cultural, polítiques culturals, cultura i desenvolupament, cooperació cultural internacional. Ha impartit docència en diferents universitats d’Espanya, Europa i Amèrica Llatina, i ha dirigit projectes de cooperació cultural en institucions internacionals.

– Joan Manuel del Pozo. Professor de Filosofia de la Universitat de Girona, on explica filosofia antiga, ètica de la comunicació i ètica aplicada a la intervenció social. Manté una intensa activitat com a conferenciant aquí i en diversos països sobre temes d'educació, filosofia, ètica i política. Com a polític, ha estat diputat al Congrés i al Parlament, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Girona i conseller d'Educació i Universitats en el darrer govern de Pasqual Maragall. Ha estat també conseller de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

– Irene de Puig. Mestra i llicenciada en Filosofia i Literatura Catalana per la Universitat de Barcelona. Fundadora i, actualment, directora del Grup IREF, associació que es dedica a la difusió, docència i creació de materials del projecte Filosofia 3/18. Ha desenvolupat una extensa activitat com a escriptora en diferents àmbits educatius i està coordinant el Màster Filosofia 3/18 de la Universitat de Girona.

– Roser Batllori. Llicenciada en Història i doctora en Pedagogia, és professora de Didàctica de les Ciències Socials a la Universitat de Girona. Ha exercit docència en diversos nivells de l’educació obligatòria, ha estat professora en diverses universitats d’Espanya i d’Amèrica Llatina i ha col·laborat amb el Departament d’Ensenyament en la redacció del currículums de ciències socials. Es dedica a la formació inicial i permanent de mestres i professors de secundària i a l’assessorament en temes de la seva especialitat. Ha publicat llibres de text i materials didàctics.

– Jesús Martín.  Nascut a Àvila, Espanya, el 1937. Va estudiar Filosofia a l'Institut de Filosofia de Lovaina, Bèlgica, on es va doctorar el 1971, i va fer estudis de postdoctorat en Antropologia i Semiòtica a l'Escola d'Alts Estudis de París. Director del Departament de Comunicació de la Universitat del Valle a Cali (Colòmbia), on va romandre entre 1975 i 1995. Entre 1999 i 2003 va exercir la docència a l'Institut Tecnològic i d'Estudis Superiors d'Occident, a Guadalajara, Mèxic. Ha estat professor visitant de les universitats Complutense de Madrid, Autònoma de Barcelona, Standford, Lliure de Berlín, King's College de Londres, Puerto Rico, Buenos Aires, Sao Paulo, Lima, etcètera. El 2003, va obtenir la nacionalitat colombiana. Doctor honoris causa per la Universidad Nacional de Rosario (Argentina) i per la Pontificia Universidad Javeriana de Bogotá (Colòmbia). Ha estat president de l'ALAIC (Associació Llatinoamericana d'Investigadors de la Comunicació), membre del Comitè consultiu de la FELAFACS (Federació Llatinoamericana de Facultats de Comunicació Social). És membre del Comitè científic de Infoamérica.

– Lali Bosch. Professora de Filosofia. A més de la docència, un dels seus principals centres d'interès professionals ha estat i continua sent explorar la relació entre les institucions educatives i la vida cultural de les ciutats. Com a directora de l'IREF (1984-1994) va potenciar un programa d'educació estètica que va tenir com a moments clau les exposicions d'art contemporani “Criatures misterioses” (1992) i “La capsa màgica” (1993). Com a directora del Servei Educatiu del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (1995-1998) va posar en marxa diversos programes. També va organitzar les exposicions “Veure la llum”, amb Eugènia Balcells (Museu d’Art Contemporani de Barcelona, 1996; Centre Cultural “la Caixa”; Palma de Mallorca, 1996; Palazzo Re Enzo, Bolonya (Itàlia) 1997) i “La ciutat de les paraules” (1998). Ha treballat amb l'artista Eugènia Balcells a l'exposició “Freqüències” a l’Arts Santa Mònica. Té publicats llibres, articles i treballs en el camp de la filosofia, l’estètica, l’art contemporani i el món educatiu.

– Lucina Jiménez. Doctora en Ciències Antropològiques. Especialista mexicana en polítiques culturals i educació artística. És consultora internacional i ha assessorat institucions educatives i culturals a Mèxic, Guatemala, Colòmbia, Perú, Estats Units, Cuba, Guatemala, República Dominicana, Brasil i Espanya. És directora general del Consorcio Internacional Arte y Escuela A.C. Educar y Vivir (ConArte) i integrant del Grup d’Experts Internacionals en Educació Artística, Cultura i Ciutadania de l’Organització d’Estats Iberoamericans (OEI). És autora de diferents llibres i articles sobre democràcia cultural, polítiques culturals, educació artística i ciutadania.

– Àngel Mestres. Director de Trànsit Projectes, empresa especialitzada en oferir suport a la gestió de serveis i projectes culturals i educatius; consultor d’ITD (Innovació, Transferència i Desenvolupament); coordinador acadèmic del Màster d'Empreses i Institucions Culturals de la UB i president de la cooperativa Abacus. Anteriorment ha treballat com a director de recursos externs i comunicació de l'Institut de Cultura de Barcelona (Ajuntament de Barcelona) i ha estat director general de Distesa Grupo Anaya. Com a docent i conferenciant ha treballat en diferents universitats i administracions d'Espanya, Andorra, Brasil, Perú, Xile, Marroc, Cuba, Equador, Argentina, Uruguai, Mèxic, Veneçuela, Paraguai, Portugal i França. Com a gestor i consultor ha conceptualitzat i desenvolupat projectes educatius i culturals a Argentina, Xile, Paraguai, Portugal, Brasil, Perú i Colòmbia.

– German Rey. Psicòleg de la Universidad Nacional de Colombia amb estudis de doctorat en Psicologia per la Universidad Complutense de Madrid. Va participar en el projecte “Economia i Cultura” del Conveni Andrés Bello (SECAB i CERLALC) on va coordinar el tema d'indicadors socials de la cultura. Ha estat assessor del Ministeri de Cultura de Colòmbia en recerques relacionades amb les àrees de comunicació, cultura, gestió cultural i indústries culturals. Per a aquesta mateixa institució va coordinar i editar el Manual de Polítiques Culturals (2009). Va participar com a ponent en la Primera Trobada Internacional d'Experts en Cooperació Cultural a Madrid (Unesco, 2007). El 2006 va ser director acadèmic del Seminari d'Indústries Culturals celebrat a Buenos Aires (AECID, OEI i ACERCA). Ha estat professor a la Pontificia Universidad Javeriana, Universidad de los Andes i Universidad Nacional de Colombia (totes a Bogotà) en les àrees de comunicació, periodisme i estudis culturals. Actualment és professor del Màster en Desenvolupament i Cultura de la Universidad Tecnológica de Bolívar (Cartagena de Indias, Colòmbia). Dirigeix ??el Centro Ático de TIC i educació a la Universidad Javeriana de Colombia.

– Jordi Pascual. Coordinador de la Comissió de Cultura de l'Organització Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). Llicenciat amb grau en Geografia (UAB, 1997). Llicenciat en Filosofia i Lletres (UB, 1992). Postgrau en Relacions Culturals Internacionals i Polítiques Culturals Europees (UPF, 1997). Màster en Mètodes i Tècniques per a l'Estudi de la Població (UAB, 1993). Investigador i gestor de projectes a la Universitat Autònoma de Barcelona (1992-1996), en la Fundació Interarts (1996-2000) i en l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona (2000-2003). Membre fundador del Grup Editorial del Laboratori Europeu de Cooperació Cultural. Membre del jurat europeu per a la Capital Europea de la Cultura dels anys 2010, 2011 i 2013. Té diverses publicacions sobre polítiques culturals i desenvolupament local. Professor de Gestió i polítiques culturals a la Universitat Oberta de Catalunya. Professor de Polítiques culturals, desenvolupament local i cooperació internacional en diversos cursos de màster i postgrau.

– Jordi Font. Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Ha estat membre permanent del Consell Superior d'Ensenyaments Artístics del Ministeri d'Educació, director general de l’Institut del Teatre i coordinador de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.

– Tulio Hernández. De nacionalitat veneçolana, és sociòleg expert en cultura i comunicació, professor universitari i consultor internacional en polítiques culturals i ciutat. És columnista del diari El Nacional de Veneçuela. Ha estat docent de diferents màsters i postgraus en l'àmbit de la cultura, les polítiques culturals i la gestió cultural, i és conferenciant habitual de fòrums internacionals en aquests àmbits així com de cooperació al desenvolupament.

– Juan Merin. És llicenciat en Psicologia. Expert en mobilització social i educació per al desenvolupament. Actualment exerceix com a conseller delegat de Sector3-Formación y consultoría para las ONG, empresas y entidades públicas. Director de l'ONG VOCES-Art i Cultura per al Canvi Social. Coordinador general d'UNICEF.

– Mane Cisneros: És fundadora i directora de l'únic certamen espanyol especialitzat en cinema africà i de la diàspora. En seccions fora de concurs, acull també produccions internacionals sobre Àfrica. El 2006 va crear el programa Cinenómada, un dispositiu de divulgació dels cinemes d'Àfrica a través de circuits culturals promogut des del 2009 juntament amb Casa Àfrica.

– Eva Duran. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la UAB (1992-93), ha realitzat el Màster en Museologia i Patrimoni a la Universitat de Girona (1995-1997) i diversos cursos d'especialització vinculats a museus i educació: Curs d'Especialització d'Educadors de Museus i Centres afins, UdG (1999-2000), Postgrau d'Educador en Serveis de Patrimoni Cultural i Natural, UdG (2004); Postgrau en Paisatges Turístics i Noves Tecnologies, UB (2011); Curs d’Especialització Museus i Noves Tecnologies, UdG, (2012). Codirigeix l'empresa Educ'art-serveis educatius i culturals des de l'any 2000 i és responsable de la direcció dels serveis educatius a museus, la coordinació de recursos humans així com l’elaboració de programes, projectes i recursos educatius.

– Imanol Aguirre. Llicenciat en Filosofia per la Universitat del País Basc (1989). Doctor del Departament d'Estètica i Antropologia Social de la Universitat del País Basc des de 1993. Escultor, mestre i docent universitari. Ha dedicat la seva recerca a l'educació artística i l'ensenyament. És consultor de la OEI en aquests temes.

– Taina López. Llicenciada en Actuació per l’Escola Nacional d’Art Teatral. Màster en Polítiques Culturals i Desenvolupament (Universitat de Girona). Postgrau en Gestió i Producció d'Espectacles (Universitat de Barcelona). Actualment és gestora cultural independent, responsable de projectes, docent, investigadora i ponent en organismes nacionals i multilaterals com la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona.

– Pau Martinell. Llicenciat en Filosofia i Màster en Gestió Cultural. Exerceix de director del Centre Cívic Santa Eugènia de l'Ajuntament de Girona. Dins de la Xarxa de Centres Cívics de Girona, ha estat el tècnic representant en les sessions del grup de treball Equipamientos municipales de proximidad. Gestión de calidad, de la fundació Kaleidos (període 2001-2003). Ha exercit tasques de docent al Curs de Gestió de Centres Cívics Polivalents (Federació de Municipis de Catalunya, Barcelona 2002) i a diferents cursos i assignatures universitàries.

– Mireia Tresserras. Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona (1994), ha fet el doctorat en Història de l’Art (UB-UdG) i els màsters següents: Màster en Museologia i Patrimoni de la Universitat de Girona (1995-1997), Màster en Gestió Cultural de la Universitat de Girona (2000-2002) i Màster Internacional en Gestió, Polítiques Culturals i Desenvolupament, de la Càtedra Unesco de Polítiques Culturals i Cooperació de Girona (2005). Ha treballat al Museu del Cinema de Girona com a tècnica d’activitats temporals (1999-2005). El 1997 va crear l’empresa Educ’Art, serveis educatius i culturals, de la qual n’és responsable de l’administració, la producció de continguts, el màrqueting i les relacions públiques i els projectes internacionals.

*La direcció es reservarà el dret a fer canvis en l'equip docent en cas que algun dels professors no pugui impartir la seva matèria, garantint el mateix nivell de qualitat i categoria professional.


Direcció

– Gemma Carbó Ribugent. Llicenciada en Filosofia i Lletres, ha fet el curs d’especialització de Difusió i Gestió del Patrimoni Cultural i el Màster de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona (UB). Té el Diploma d’Estudis Avançats (DEA) en Dret de la Cultura per l’Institut Interuniversitari per a la Comunicació Cultural de la UNED i la Universidad Carlos III. Ha treballat al Museu Arqueològic de Catalunya - Empúries com a tècnica superior de difusió cultural i científica, i a la Fundació Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol com a responsable de comunicació i servei educatiu. Ha estat consultora cultural del Laboratori de Cultura i Turisme de la Fundació Barcelona Media. És directora de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona (UdG), professora responsable del Màster Interuniversitari de Gestió Cultural (UOC-UdG) i professora associada del Departament de Pedagogia de la Universitat de Girona.Coordinació

– Carme Baqué Pons. Llicenciada en Geografia i Història (especialitat Antropologia, per la UB). Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona. Actualment és coordinadora de projectes a la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació. Havia estat col·laboradora en la coordinació de programes docents del Centre Europeu per a la Sensibilització envers el Patrimoni, de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu. Ha treballat en diferents seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya com a responsable de difusió i comunicació. Consultora de la Universitat Oberta de Catalunya en el Màster Interuniversitari de Gestió Cultural (UOC-UDG). Docent al Diploma de Postgrau en Educació i Cultura.Organitza:

 

Matricula't
Imprimir
COMPARTEIX AQUEST CURS:    Share to Facebook   Share to Twitter  
Cercador

de cursos

Àmbits de coneixement
Tipus de curs
Modalitats
Paraules clau
       

 


Política de cookiesAvís legal | Tel. 972 210 299 | E-mail: info.fundacioif@udg.edu

 

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies.