Pla d'estudis
-
Gòspel afroamericà. Orígens i repertori.
En el gòspel afroamericà hi ha quelcom de potent que resulta transversal a tothom qui fa anys que el viu. Una força vital, una manera d’experimentar la música, una espiritualitat alegre i universal, una música rítmica i plena de matisos, emocionalment irresistible, que atrau, commou profundament i desperta un respecte absolut pels seus orígens i per les persones que el van originar als Estats Units.
En aquest postgrau partim d’aquesta base: del gòspel afroamericà com a experiència. Creiem que, des de la música però també més enllà del fet artístic i musical, pot aportar-nos moltes riqueses com a societat, culturalment i humanament parlant. És per això que ens endinsarem en els seus orígens: on va néixer, de quina forma, com era aquella societat, com es va anar desenvolupant, com va arribar a Catalunya i què va passar fa vint anys, quan va començar a arrelar a casa nostra, etc. Sonia Moreno, directora del postgrau, farà un breu recorregut per la història del gòspel, la situarà en el nostre context i li donarà sentit dins del recorregut acadèmic. Alhora, aprendrem temes de gòspel amb tres dels grans del gòspel que tenim més a prop: Bazil Meade, fundador del London Comunity Gospel Choir; Didier Liken, baixista camerunès i professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya, i Ramon Escalé, pianista de jazz, director i un dels que va fer esclatar el gòspel a Catalunya. Tots tres ens parlaran de la història del gòspel des de la seva extensa experiència, dels orígens de cadascun i dels projectes que tenen entre mans.
- DEL GÒSPEL AFROAMERICÀ ALS CORS CATALANS (Sonia Moreno)
- ESPIRITUALS NEGRES (Didier Liken)
- GÒSPEL I RITME (Ramon Escalé)
- BRITISH GOSPEL (Bazil Meade)
-
Cos i veu
Entendrem en profunditat la nostra veu i el cos que la produeix des d'uns angles ben diversos.
- VEU (Helen Rowson i Viv Manning)
Aprofundirem en la tècnica vocal Estill Voice Training amb les dues grans mestres per excel·lència a Catalunya: Helen Rowson i Viv Manin. Com es produeix la veu. L’aire i el so. Com són els nostres preciosos plecs vocals. Quins sons ens podem donar el permís de fer i de quina forma. Higiene vocal. I, sobretot, gaudir de la nostra veu de la forma més sana i conscient possible. Fer anatomia i fisiologia de la veu amb la Helen i la Viv és molt divertit! Perquè fan d’allò intens i, sovint, complicat d’entendre, una aventura encantadora, on el sentit de l’humor i la facilitat són els seus principals eixos. Tenen molta intuïció i molta experiència: sabran el que necessita la teva veu i l’acompanyaran tan bé com es mereix. És tan nutritiu la manera com ho presenten al món! És per això que són elles, i no cap altra, les que compartiran amb nosaltres la seva experiència.
- COS I MOVIMENT (Mónica Extremiana)
Anirem al cos en profunditat. Entrarem en contacte amb les fàscies i l’aigua del nostre sistema corporal i mirarem com es mou en relació amb la nostra organització primera, la que vam escollir per situar-nos en el món i ser qui som.
- VEU SISTÈMICA (Sonia Moreno)
La veu sistèmica, una pràctica de cant que engloba aspectes musicals i de creixement personal. Com canto? Quin diàleg estableixo amb les meves limitacions i possibilitats quan canto? De quina forma es manifesten els meus patrons somàtics des de la veu? Puc mirar-los de cara? Tinc permís per cantar tan bonic com m’agradaria? Confio que ja tinc totes les eines suficients per fer-ho? Quines pràctiques habituals m’ajuden a transitar i sostenir les meves pors i inseguretats? Com puc aprendre a nodrir-me de totes les seguretats i certeses que experimento amb la veu?
- EL MEU CERVELL I JO (David del Rosario)
Com funciona el cervell? Quines rutes mentals seguim cada dia sense ser-ne conscients? Com podem experimentar-les de la manera més amable i funcional possible per gaudir del cervell en lloc de patir-lo, i fer-hi les paus?
- MEDITACIÓ (Katyna Merari López)
I de mirar com funciona el nostre cervell passarem a la pràctica: aprendrem com donar-li una mica de descans des de tècniques senzilles de meditació. Katyna Merari és doctora en Activitat Física i de l’Esport per la Universitat de Barcelona. Des de l’esport, ha desenvolupat una investigació personal que l’ha dut a la pràctica de la meditació vipassana, com a integradora del cos i la ment. Aquests dos elements, juntament amb la seva especialitat en acompanyament al dol i la mort (associació AVES, Barcelona), fa que ens pugui ajudar a obrir un espai de silenci i contemplació des de la nostra respiració, recordant l’aquí i l’ara un cop i un altre.
- IOGA INTEGRAL (Xavier Bernaus)
Pràctica de ioga integrant la respiració, els estiraments i les àssanes en la vida quotidiana.
-
Pedagogia sistèmica
La pedagogia sistèmica s’entén com el conjunt d’estratègies i de recursos educatius que ens apropen una mirada holística i multifactorial de la persona, com a part dels seus sistemes familiars, socials i interns, tots relacionats els uns amb els altres. Experimentarem la percepció de nosaltres mateixos com a elements del nostre sistema i les repercussions que això té en el nostre cos. Mirarem amb consciència com ens hem organitzat al voltant dels nostres patrons somàtics i com es manifesten en cada cosa que fem (com ara en el cant).
- LA MIRADA SISTÈMICA I EL CANT (Sonia Moreno)
L’enfocament sistèmic és la clau d’aquesta formació, que engloba cant, gòspel i mirada sistèmica. Veurem quina és la base del nostre treball, quina és la hipòtesi sobre la veu respecte als nostres sistemes personals, i quines experiències prèvies avalen la proposta. Tot això, amb una metodologia totalment activa i participativa.
- CONSTEL·LACIONS FAMILIARS (Sylvia Kabelka)
Ens endinsarem en el món de les constel·lacions familiars amb la dona que va donar nom a aquest recurs terapèutic, la qual, com a traductora i acompanyant de Bert Helinger durant quinze anys, compartirà la seva mestria i experiència en aquest camp des de Viena.
- COS I MOVIMENT II (Mónica Extremiana)
Anirem al cos en profunditat. Entrarem en contacte amb les fàscies i l’aigua del nostre sistema corporal i mirarem com es mou en relació amb la nostra organització primera, la que vam escollir per situar-nos en el món i ser qui som.
- PEDAGOGIA MUSICAL DES DE LA PRÀCTICA DE LA VEU SISTÈMICA (Sonia Moreno)
Com puc ensenyar cançons, d’una forma senzilla i àgil, amb una mirada holística i sistèmica? Viurem dinàmiques de grup i recursos pedagògics amb els quals poder fer arribar l’experiència del gòspel als alumnes o pacients.
Titulació
*No inclou la taxa d'expedició del títol de la UdG.
NOTA: qui no disposi de títol universitari previ, tindrà dret a rebre, amb les mateixes condicions, un certificat d'assistència lliurat per la Fundació UdG: Innovació i Formació.