( presencials: 217 / videoconferència: 16) + treball autònom en funció dels ECTS
Horari:
Dijous de 9.00 a 13.30 h i de 15.00 a 18.30 h.
Les classes teòriques s'hauran de seguir de forma presencial.
Període de pràctiques curriculars: 26/10/2023 – 26/09/2024
Data màxima de presentació del treball final: 26/09/2024
Possibilitat d’assistir a les sessions presencials per videoconferència:
No
Gravació de classes:
Sí
Només les sessions amb ZOOM es gravaran. La visualització de la gravació NO es comptabilitzarà com a assistència.
Lloc de realització: Parc Científic i Tecnològic de la UdG (Girona).
Places:
24
Raons per fer el curs
Poder donar resposta de qualitat a les situacions d’urgències que poden ocórrer actualment en els dispositius assistencials existents, des dels CAP fins als centres hospitalaris o en les emergències extrahospitalàries.
Pràctiques externes
Pràctiques externes en serveis hospitalaris d'urgències, centres d'atenció primària i ambulàncies del sistema d'emergències de Catalunya.
Formar els professionals metges i infermers perquè puguin donar resposta en situacions d'urgències, emergències i catàstrofes en els diferents àmbits assistencials.
Objectius
Proporcionar als professionals de la medicina i la infermeria els coneixements necessaris per dur a terme la seva activitat professional en l’assistència hospitalària i prehospitalària urgent; afavorir el desenvolupament d'habilitats i aptituds per dotar-los de la màxima eficàcia.
Sortides professionals
Desenvolupar l'activitat professional en centres d'atenció primària, serveis d'urgències hospitalaris i extrahospitalaris, serveis d'emergències i centres de coordinació de urgències i emergències.
Formular, implementar i avaluar els estàndards, guies d’acció i protocols específics per a la pràctica de la medicina en urgències i emergències.
Establir una relació terapèutica eficaç amb els usuaris perquè puguin fer front adequadament a les situacions d’urgència i emergència.
Adoptar actituds concordants per a la presa de decisions ètiques a partir del model conceptual i el codi deontològic que garanteixin la seguretat i la dignitat de la persona. Conèixer els diferents recursos, sistemes i organitzacions responsables de l’assistència sanitària extrahospitalària, tant en el tractament als centres d’atenció primària com el que es dona en el SEM.
Donar resposta davant de situacions d’estrès, de riscos laborals i d'aspectes legals associats a la tasca.
Saber realitzar una orientació diagnòstica inicial i una pauta de tractament en pacients que tenen processos d’urgència vital.
Formular, implementar i avaluar els estàndards, guies d’acció i protocols específics per a la pràctica de la medicina i de la infermeria en urgències i emergències.
Tenir criteris bàsics de sol·licitud i d’interpretació de les principals proves complementàries.
Formular, implementar i avaluar els estàndards, guies d’acció i protocols específics per a la pràctica de la medicina i la infermeria en urgències i emergències abans de l’arribada a l’hospital, tant en els centres de salut com durant la recollida i el trasllat al centre hospitalari.
Mostrar habilitat i destresa en el maneig dels instruments i materials d’ús més freqüent en l’atenció i el tractament del pacient en l’àmbit de la urgència i l'emergència.
Formular, implementar i avaluar els estàndards, guies d’acció i protocols específics per a la pràctica de la medicina i la infermeria en urgències i emergències a l’hospital.
Realitzar la recollida i anàlisi de dades de salut o malaltia per adoptar les prestacions de tractaments urgents i cures infermeres en l’àmbit de les urgències i emergències, parant atenció integral a la persona adulta i anciana per ajudar a resoldre els problemes de salut d’origen traumàtic, mèdic, quirúrgic o mental que pugui tenir.
Formular, implementar i avaluar els estàndards, guies d’acció i protocols específics per a la pràctica de la medicina i la infermeria en urgències i emergències en l’edat pediàtrica, al CAP, durant el procés de recollida i trasllat i en els tractaments a l’hospital.
Mostrar habilitat i destresa en el maneig dels instruments i materials d’ús més freqüent en l’atenció i tractament del pacient pediàtric en l’àmbit de la urgència i l'emergència.
Saber valorar, tractar i evacuar pacients que pateixen accidents al mar.
Saber valorar, tractar i evacuar pacients que pateixen accidents a la muntanya.
Mostrar habilitat i destresa en el maneig dels instruments i materials específics d’ús més freqüent en l’atenció i el tractament del pacient en l’àmbit de la urgència i l'emergència a mar o a muntanya.
Presentar un treball de final de màster tutoritzat relacionat amb l’àmbit de la medicina i la infermeria d’urgències i emergències.
Titulació
Màster de Formació Permanent en Emergències i Urgències per la Universitat de Girona*
*No inclou la taxa d'expedició del títol de la UdG.
Direcció
Josep Olivet Pujol
Professor Titular Universitari Facultat d’Infermeria; Doctor en Biologia Molecular, Biomedicina i Salut per la Universitat de Girona; Màster en promoció de la salut amb suplement europeu Universitat de Girona; Titol oficial de especialista en infermeria de cuidados medico-quirúrgicos; Membre del Grup de Recerca Salut i Atenció Sanitària; Coordinador del Laboratori de Simulació LASC Parc Científic i Tecnològic de la UdG.
Pere Rimbau Muñoz
Cap del servei d'Admissions i Unitat Atenció Ciutadania de l'Hospital Josep Trueta de Girona, professor Associat de la Facultat de Medicina. Monitor RCP avançat per l'ERC.
Professorat
Santi Arcega Sainz
Infermer en Coordinació de Donació i Trasplantaments de teixits i òrgans. Monitor RCP avançat per l'ERC.
Xavier Baldo Padro
Cap de Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Josep Trueta de Girona. Professor Associat UdG.
José Luis Caro Cardera
Cap de Secció Neurocirurgia. Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.
Montserrat Corominas Iglesias
Infermera d'urgències Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Instructor RCP avançat per l'ERC.
Aurora Fontova Almató
Infermera del Servei d'Urgències del Hospital de Figueres - Fundació Salut Empordà.
Jordi Frau Carreras
Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Girona; cofundador l'any 1998 del Grup d'Intervenció en Catàstrofes (GIC) a la Delegació de Girona del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC); docent en cursos de postgrau a la UdG i a la UB des del curs 1998 i en d'altres centres (Dipsalut, CFGM de TES a EUSES); soci fundador d'Axios Institut Psicomèdic i d'Axios Suport Psicològic a l'Administració (formació, avaluació, selecció, tractament, emergències); director de la Unitat de Crisis i Emergències.
Angels Gispert Atmeller
Cap del servei d'urgències de l'Hospital Josep Trueta de Girona, professora associada de la Facultat de Medicina.
Anna Güell Cargol
Metgessa d'urgències de l'Hospital Josep Trueta. Monitor RCP avançat per l'ERC.
Maria Jiménez Herrera
Universitat Rovira i Virgili llicenciatura en Antropologia Social i Cultural Diplomada en Infermeria Grup de Recerca: Infermeria Avançada.
Pablo Loma-Osorio
Cardiòleg. Unitat de Cures Intensives Cariològiques.
Pau Montoya Roldan
Metge especialista en MFiC. CAP de Cassà de la Selva.
David Muñoz Lopez
Tècnic Emergències Mèdiques Consorci Transport Sanitari Girona.
Laia Salleras Duran
Infermera del Servei d'Urgències de l'Hospital de Figueres - Fundació Salut Empordà Professora Associada de la Facultat d'Infermeria de la Universitat de Girona.
Enric Subirats Bayego
Doctor Especialista en medicina interna. Director de la Càtedra de Medicina de Muntanya i del Medi Natural i Simulació Clínica de la Universitat de Girona. Guia de Muntanya.
*La direcció es reserva el dret de modificar l'equip docent, si fos necessari, per garantir el nivell de qualitat i categoria professional.
Metodologia
Els alumnes realitzaran pràctiques formatives en empreses del sector sanitari en serveis de reanimació, urgències i emergències hospitalàries i extrahospitalàries i centres d’atenció primària.
• L'alumne tindrà classes teòriques, classes d'habilitats i simulació clínica i pràctiques externes en serveis hospitalaris d'urgències, centres d'atenció primària i ambulàncies del sistema d'emergències de Catalunya.
• L'alumne redactarà un diari d'aprenentatge amb diversos cicles reflexius.
• Assistència a les pràctiques, presentació dels cicles reflexius a les sessions clíniques i del diari d'aprenentatge.
Sistema d'avaluació
• La direcció establirà els procediments d’avaluació de les competències específiques i transversals i els comunicarà a l’alumnat al començament del curs, deixant clars els criteris i el calendari d’avaluació.
• També deixarà constància dels instruments dissenyats per a l’avaluació, així com d’altres evidències com són les actes de les reunions mantingudes en el procés de direcció del projecte de final de curs, les activitats presentades pels alumnes, les proves i els exàmens, etc.
• Les proves objectives permeten comprovar que l’alumnat ha assolit els continguts teòrics impartits.
• Les proves pràctiques permeten comprovar que l’alumnat ha assolit les habilitats impartides durant el curs.
• El dossier d'aprenentatge permet avaluar la pràctica clínica.
• Assistència obligatòria al 80% de les sessions presencials i virtuals amb ZOOM.
Finançament bancari
Els estudiants matriculats poden finançar el pagament de la matrícula en quotes.
La Fundació ha establert convenis amb condicions preferents pels seus alumnes amb les següents entitats:
Edició: 6a Edició |
Lloc: Per videoconferència amb la plataforma ZOOM i a l'Hospital Josep Trueta (les classes presencials) |
Idioma: català
|Data inici: 04/10/2023